Att jobba inom akutsjukvården innebär ofta ett högt arbetstempo. Som sjuksköterska måste du ta snabba beslut och kunna behålla lugnet i pressade situationer. I många delar av arbetet används mycket tekniskt avancerad utrustning.
Utbildning
Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.
Sjuksköterskor kan även vidareutbilda sig inom många olika områden. För arbete med diabetespatienter, astmapatienter och med smärtlindring finns särskilda påbyggnadskurser. I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.
En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet och finns även på yrkeshögskolan.
Arbetsplats
Inom akutsjukvården kan sjuksköterskor arbeta med anestesisjukvård, intensivvård, på olyckfalls- eller akutmottagningar eller som ambulanssjuksköterska.
Visste du att...?
... Triage - är en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland parametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Syftet är att de mest allvarliga eller brådskande fallen ska behandlas först. Triage används bland annat på akutmottagningar och på katastrofplatser.
Länktips
- Sjuksköterskesnack - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- Svensk sjuksköterskeförening
15 liknande yrke(n)
- Allergikonsulent
- Ambulanssjuksköterska
- Anestesisjuksköterska
- Barnmorska
- Distriktsläkare
- Gipstekniker inom sjukvården
- Operationssjuksköterska
- Sakkunnig krisstöd
- Sjuksköterska inom digital vård
- Sjuksköterska inom äldrevård
- Sjuksköterska, medicin och kirurgi
- Sjukvårdsrådgivare
- Sonograf
- SOS-operatör
- Specialistsjuksköterska