På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Akutsjuksköterska
Spela filmen

Akutsjuksköterska

Att jobba inom akutsjukvården innebär ofta ett högt arbetstempo. Som sjuksköterska måste du ta snabba beslut och kunna behålla lugnet i pressade situationer. I många delar av arbetet används mycket tekniskt avancerad utrustning.

Inom akutsjukvården kan sjuksköterskor arbeta med anestesisjukvård, intensivvård, på olyckfalls- eller akutmottagningar eller som ambulanssjuksköterska.

Här kan du se en kort videofilm om hur det kan gå till när en patient besöker en akutmottagning på ett sjukhus. Snabblänk till en kort videofilm (1 min 44 sek) i vilken en sjuksköterska berättar om hur det är att arbeta på en akutmottagning.

Se också gärna en ca 3 min fiIm "Lär dig hjärt-och Iungräddning" - här är snabbIänken.

Utbildning

Eftersom akutsjuksköterska är i grunden - sjuksköterska, gäller det att ha grundutbildning från sjuksköterskeprogrammet (3-årigt högskoleprogram). 

Visste du att...?

Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i lön. Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Triage är en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland parametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Syftet är att de mest allvarliga eller brådskande fallen ska behandlas först. Triage används bland annat på akutmottagningar och på katastrofplatser.

Länktips

  • 1177.se - Vårdguiden erbjuder råd om vård på webb & telefon, dygnet runt i hela Sverige; bakom 1177 står den svenska sjukvården: alla landsting & regioner i samverkan
  • riksdagen.se/sv/dokument-lagar - Patientsakerhetslag (2010:659)
  • hjart-lung.se - rädda liv med HLR
  • Svensk sjuksköterskeförening - Sammanslutningar av sjuksköterskor som är intresserade av ett specialområde, exempelvis vård för barn, smärta, astma eller akutsjukvården.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.