På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Akutsjuksköterska Spela filmen

Akutsjuksköterska

Att jobba inom akutsjukvården innebär ofta ett högt arbetstempo. Som sjuksköterska måste man ofta ta snabba beslut och kunna behålla lugnet i pressade situationer. I många delar av arbetet används mycket tekniskt avancerad utrustning.

Inom akutsjukvården kan sjuksköterskor arbeta med anestesisjukvård, intensivvård, på olyckfalls- eller akutmottagningar eller som ambulanssjuksköterska.
 

Man utbildar sig till Sjuksköterska på högskola/universitet först och kan sedan gå påbyggnadsutbildning inom akutsjukvård.
 

Utbildning

Eftersom akutsjuksköterska är i grunden - sjuksköterska, gäller det att ha grundutbildning från sjuksköterskeprogrammet (3årigt högskoleprogram). För mer info - var god se avsnitt UTBILDNING i yrkespresentationen sjuksköterska.

Lilla ordboken
Triage - en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland vitalparametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Syftet är att de mest allvarliga eller brådskande fallen ska behandlas först. Triage används bland annat på akutmottagningar och på katastrofplatser.

 

Här kan du se en kort videofilm om hur det kan gå till när en pacient besöker en akutmottagning på ett sjukhus. Och här är en snabblänk till en kort videofilm (1 min 44 sek) i vilken en sjuksköterska berättar om hur det är att arbeta på en akutmottagning.

Se också gärna en ca 3 min Iång fiIm "Lär dig hjärt-och Iungräddning" - här är snabbIänk til filmen.

Visste du att...?
Medellivslängd för kvinnor i Sverige är cirka 84 år och för män - 81 år (uppgift från maj 2018). Prognosen säger att år 2060 ha medellivslängden stigit i över fem år. Källa: scb.se/hitta-statistik. Jämför: på medeltiden i Europa var medellivslängd för kvinnor 25 år och något längre - för män.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Högre risk för hjärtinfarkt under julhelgerna
Var god se Artikeln från 13 dec 2018 på svt.se/nyheter/inrikes/hogre-risk-for-hjartinfarkt-under-julen

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.