På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ambulanssjuksköterska
Spela filmen

Ambulanssjuksköterska

Som ambulanssjuksköterska kan du vara anställd på ett sjukhus eller hälsocentral. Ambulanssjuksköterskor har mycket varierande arbete med goda möjligheter till utveckling inom yrkesområdet. För att trivas med arbete som ambulanssjuksköterska behöver du vara en person som ser möjligheterna och utmaningar framför hinder, som besitter stor flexibilitet och förmåga att samarbeta med andra.

Utbildning

För att få arbete som Ambulanssjuksköterska ska du vara utbildad Sjuksköterska. B-körkort samt god fysisk arbetsförmåga/simkunnighet kan inkluderas som kraven för att få anställning. Önskvärda kvalifikationer är specialistutbildning i ambulanssjukvård och/eller erfarenhet från liknande verksamhet. 

Ca 3 min Iång fiIm "Lär dig hjärt-och Iungräddning" - här är snabbIänk til filmen.

Visste du att...?

Ordet ambulans kommer från latinets ambulare, som kan översättas som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" = "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.

Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning från år 2019, med 23% gör att du får ca 600 kr per månad mer i lön. Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Lilla ordboken

"Single responder" - en liten ambulansbil, som endast kan ge vård på plats, men inte transportera patienter till sjukhuset.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.