Ambulanssjuksköterska – Specialistutbildad för akutvård på plats
Ambulanssjuksköterska är en skyddad yrkestitel som tilldelas sjuksköterskor som genomgått en specialistutbildning inom ambulanssjukvård.
För att bli ambulanssjuksköterska krävs en grundutbildning som sjuksköterska följt av en ettårig vidareutbildning. Denna specialistkompetens gör att ambulanssjuksköterskan kan arbeta självständigt i akuta situationer och ta medicinska beslut under pressade förhållanden.
Medicinsk Bedömning och Behandling på Plats
En ambulanssjuksköterskas huvudsakliga arbetsuppgift är att göra en medicinsk bedömning av patienter på plats. Detta innebär att bedöma patientens tillstånd, ge nödvändig behandling och om situationen kräver det, snabbt hänvisa till rätt vårdnivå. Det kan handla om att avgöra om patienten ska transporteras till sjukhus eller om annan åtgärd behövs, såsom att ge första hjälpen eller stabilisera patientens tillstånd innan vidare vård kan ges.
Ambulanssjuksköterskan spelar en central roll i akutvården, där snabba och precisa beslut ofta gör skillnaden för patientens hälsa och liv.
Psykisk och Fysisk Belastning i Akuta Miljöer
Arbetet som ambulanssjuksköterska innebär ofta en hög psykisk belastning, eftersom sjuksköterskan regelbundet ställs inför kritiska situationer där snabbhet, noggrannhet och beslutsamhet är avgörande. Situationen på plats kan vara kaotisk, och sjuksköterskan måste kunna hantera stress, samtidigt som den medicinska kompetensen ska vara på topp.
Det är också ett fysiskt krävande yrke. Ambulanssjuksköterskor måste ofta bära tung utrustning, lyfta och förflytta patienter, och arbeta under svåra förhållanden, vilket kräver en god fysisk hälsa och kondition.
Förutsättningar för Yrket
För att klara av de fysiska och psykiska påfrestningarna i arbetet som ambulanssjuksköterska krävs inte bara en hög medicinsk kompetens utan även en god fysisk förmåga. Arbetet i ambulansen innebär ofta snabba förflyttningar, långa arbetspass och arbete i tuffa väderförhållanden, vilket ställer höga krav på både kondition och styrka. Det är därför en förutsättning att ambulanssjuksköterskor är fysiskt vältränade för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert och effektivt sätt.
En Betydelsefull Roll i Akutsjukvården
Som ambulanssjuksköterska spelar du en viktig roll i den akutmedicinska kedjan. Din kompetens gör att du är en avgörande länk i att ge snabb och rätt behandling, vilket kan ha en direkt påverkan på patientens överlevnad och återhämtning. Arbetet innebär en stark känsla av meningsfullhet, men också en medvetenhet om de krav och påfrestningar som detta specialiserade yrke innebär.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att få arbete som Ambulanssjuksköterska ska du vara utbildad Specialistsjuksköterska, med inriktning mot ambulanssjukvård. Utan den kompletterande utbildningen benämns man som sjuksköterska i ambulans eller sjuksköterska i ambulansvård. B-körkort är oftast ett krav för att få anställning.
Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.
Sjuksköterskor kan även vidareutbilda sig inom många olika områden. För arbete med diabetespatienter, astmapatienter och med smärtlindring finns särskilda påbyggnadskurser. I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.
En bra grundutbildning till undersköterska ges på Vård- och omsorgsprogrammet och kan även finnas på yrkeshögskolan eller inom komvux.
Personliga egenskaper
För att trivas med arbete som ambulanssjuksköterska behöver du vara en person som ser möjligheterna och utmaningar framför hinder, som besitter stor flexibilitet och förmåga att samarbeta med andra. God fysisk arbetsförmåga och simkunnighet
Arbetsplats
Som ambulanssjuksköterska kan du vara anställd på ett sjukhus eller hälsocentral.
HLR-film
Lär dig hjärt-och lungräddning!
Visste du att...?
... ordet ambulans kommer från latinets ambulare, som kan översättas som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.
Länktips
- Sjuksköterskesnack - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- Svensk sjuksköterskeförening

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret