Ambulanssjuksköterska
Spela filmen

Ambulanssjuksköterska

Ambulanssjuksköterska är en skyddad yrkestitel för specialistutbildade sjuksköterskor inom ambulanssjukvård. Det är alltså en sjuksköterska som har vidareutbildat sig ytterligare ett år efter grundutbildningen.
Ambulanspersonal gör en medicinsk bedömning, behandlar vid behov och hänvisar till rätt vårdnivå. 

Att tänka på
Arbete som ambulanssjuksköterska kan vara mycket psykiskt men även fysiskt krävande. God fysik är en av förutsättningar för att kunna klara av arbetsuppgifterna i en ambulans.

Utbildning

För att få arbete som Ambulanssjuksköterska ska du vara utbildad Specialistsjuksköterska, med inriktning mot ambulanssjukvård. Utan den kompletterande utbildningen benämns man som sjuksköterska i ambulans eller sjuksköterska i ambulansvård. B-körkort är oftast ett krav för att få anställning. 

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

Sjuksköterskor kan även vidareutbilda sig inom många olika områden. För arbete med diabetespatienter, astmapatienter och med smärtlindring finns särskilda påbyggnadskurser. I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet och kan även finnas på yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att trivas med arbete som ambulanssjuksköterska behöver du vara en person som ser möjligheterna och utmaningar framför hinder, som besitter stor flexibilitet och förmåga att samarbeta med andra. God fysisk arbetsförmåga och simkunnighet

Arbetsplats

Som ambulanssjuksköterska kan du vara anställd på ett sjukhus eller hälsocentral.

HLR-film

Lär dig hjärt-och lungräddning!

Visste du att...?

... ordet ambulans kommer från latinets ambulare, som kan översättas som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.