På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Deltidsbrandman
Spela filmen

Deltidsbrandman

Deltidsbrandmän hör till "räddningstjänstpersonal i beredskap".
Att vara deltidsbrandman betyder att du träder in i din roll som brandman när larmet går.

Räddningstjänstpersonal i beredskap anställs inom kommunal räddningstjänst, men har oftast samtidigt en annan "huvudarbetsgivare".

I sitt arbete möter deltidsbrandmän människor i en rad olika sammanhang - ofta i svåra situationer. Därför är det viktigt att man har en stor vilja att hjälpa människor och en myckt god förmåga att samarbeta samt att man är stresstålig.

Anställningsvillkor
Räddningstjänstpersonal i beredskap, däribland också Deltidsbrandmän, har regelbundet beredskap; det vanligaste är att man har beredskap var fjärde vecka. När deltidsbrandmän har beredskap ska de befinna dig så nära brandstationen att de hinner inställa sig på stationen inom max 7 minuter vid larm. Man arbetar, alltså, ca en vecka i månaden (vid behov) och är ledig från sin anställning som deltidsbrandman de resterande drygt tre veckorna i varje månad.

Kvalifikationer
För att kunna bli anställd som Deltidsbrandman ska man vara över 18 år gammal, frisk och med god kondition; ej mörk- eller höjdrädd, simkunnig och ha körkort (lägst klass B - för personbil, men helst klass C - för lastbil). Tillstånd från personens ordinarie arbetsgivare krävs.

Utbildning

Utbildning till deltidsbrandman, som genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), pågår i sammanlagt sex veckor och består av två separata kurser.
Den första kursen heter Kommunal räddningstjänst och består av två delar: 2 veckor (på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB tillhandahåller) + 1 vecka (på den lokala räddningstjänsten). Den andra kursen heter Räddningsinsatsen och är 3 veckor lång (på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB tillhandahåller).

Hen som blir anställd som deltidsbrandman får utbildningen betald av den räddningstjänst där hen blir anställd. Räddningstjänsten kan också i vissa fall ersätta förlorad (under utbildningen) arbetsinkomst från personens ordinarie arbetsgivare.

Visste du att...?

...endast ca 5% av brandmän är kvinnor (uppgift från september 2017).
Det finns i Sverige drygt 700 brandstationer (uppgift från november 2018).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.