Deltidsbrandmän hör till "räddningstjänstpersonal i beredskap". Att vara deltidsbrandman betyder att du träder in i din roll som brandman när larmet går.
Räddningstjänstpersonal i beredskap har regelbundet beredskap, det vanligaste är att man har beredskap var fjärde vecka. När deltidsbrandmän har beredskap ska de befinna dig så nära brandstationen att de hinner inställa sig på stationen inom max 7 minuter vid larm.
Man har beredskap ca en vecka i månaden och är ledig från sin anställning som deltidsbrandman de resterande drygt tre veckorna i varje månad.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att kunna bli anställd som Deltidsbrandman ska man vara över 18 år gammal, frisk och med god kondition, ej mörk- eller höjdrädd, simkunnig och ha körkort, lägst klass B, men gärna även klass C. Tillstånd från personens ordinarie arbetsgivare krävs.
Utbildning till deltidsbrandman, som genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), pågår i sammanlagt sex veckor och består av två separata kurser.
Den första kursen heter Kommunal räddningstjänst och består av två delar: 2 veckor på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB tillhandahåller + 1 vecka på den lokala räddningstjänsten.
Den andra kursen heter Räddningsinsatsen och är 3 veckor lång och på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB tillhandahåller.
Den som blir anställd som deltidsbrandman får utbildningen betald av den räddningstjänst där man blir anställd. Räddningstjänsten kan också i vissa fall ersätta förlorad arbetsinkomst från personens ordinarie arbetsgivare.
Flera av gymnasiets program ger grundkompetens.
Personliga egenskaper
I sitt arbete möter deltidsbrandmän människor i en rad olika sammanhang, ofta i svåra situationer. Därför är det viktigt att man har en stor vilja att hjälpa människor och en mycket god förmåga att samarbeta samt att man är stresstålig.
Arbetsplats
Räddningstjänstpersonal i beredskap anställs inom kommunal räddningstjänst, men har oftast samtidigt en annan "huvudarbetsgivare".
Visste du att...?
...endast ca 5% av brandmän är kvinnor och att det finns drygt 700 brandstationer i Sverige.
Länktips
- Myndighet för Samhällsskydd och Beredskap
- säkerhetspolitik.se
- svt.se - Eldtornador blir allt vanligare
- Bli deltidsbrandman.nu
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret