På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Räddningsdykare

Räddningsdykare

Det kräver bra fysik och stor psykisk styrka att bärga personer eller kroppar från botten eller från ett båtvrak. Är du en av dem som känner att du har den styrkan och är du en av dem som vill använda ditt dykintresse i ett yrke så kanske räddningsdykare kan vara rätt yrke för dig!
 
Som aktiv brandman kan man vidareutbilda sig till räddningsdykare. Brandstationerna betalar i så fall för utbildningen hos en av räddningsdykarskolorna. Du kan inte bli räddningsdykare utan att först vara anställd på en brandstation som brandman. Det finns två räddningsdykarskolor i Sverige, i Stockholm (på Kungsholmens brandstation) och i Göteborg. (Dykarskolan i Karlskrona är endast avsedd för militär utbildning.) 
Utbildningen till Räddningsdykare är 8 veckor lång och anordnas två gånger om året. Utbildningen leder till behörighet för certifikat A, lättdykarcertifikat med räddningsdykarkompetens. Innan utbildningen påbörjas ska kursdeltagaren ha genomgått godkänd läkarundersökning, som utförs av marinens läkare och enligt Marinens krav för stor undersökning (antagningsundersökning Sub 3). För att först bli brandman går man en eftergymnasial utbildning – skydd mot olyckor - som är 2 år lång och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. 

Ny utbildning
GRiB - är en ny utbildning (från 2018) för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Visste du att...?
Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen, räddningstjänsten (bland annat brandmän). Man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom dessa yrken. 

Länktips

  • svt.se/nyheter - drönare med hjärtstartare är en av de idéer som har förbättrat sjukvården
  • hjart-lung.se - rädda liv med HLR
  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • För info om utbildningar för räddningstjänstpersonal var god se msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Raddningstjanst
  • brandkvinna.n.nu - om hur bra passar brandmansyrket för kvinnorna
  • un.org - International Mine Awareness Day, 4 april
  • havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.