Räddningsdykare

Räddningsdykare

Som aktiv brandman kan man vidareutbilda sig till räddningsdykare. Brandstationerna betalar för utbildningen hos en av räddningsdykarskolorna.

Du kan inte bli räddningsdykare utan att först vara anställd på en brandstation som brandman!

Det finns två räddningsdykarskolor i Sverige, i Stockholm, på Kungsholmens brandstation och i Göteborg. Dykarskolan i Karlskrona är endast avsedd för militär utbildning.

Utbildning

Utbildningen till Räddningsdykare är 8 veckor lång och anordnas två gånger om året.

Utbildningen leder till behörighet för certifikat A, lättdykarcertifikat med räddningsdykarkompetens.

Innan utbildningen påbörjas ska kursdeltagaren ha genomgått godkänd läkarundersökning, som utförs av marinens läkare och enligt Marinens krav för stor undersökning (antagningsundersökning Sub 3).

Brandmansutbildning
En eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen kan också leda till andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.

Utbildningen anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den kan även läsas på distans. Kontrollera antagningskrav och ansökningsdatum med utbildningsanordnaren.

Utbildning för räddningsinsats är en grundutbildning för brandmän med deltidsanställning. På MSB:s hemsida finns mer information om utbildningen.

Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen samt alla inom räddningstjänsten, bland annat brandmän.

Personliga egenskaper

Det kräver bra fysik och stor psykisk styrka att bärga personer eller kroppar från botten eller från ett båtvrak. Är du en av dem som känner att du har den styrkan och är du en av dem som vill använda ditt dykintresse i ett yrke så kanske räddningsdykare kan vara rätt yrke för dig!

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  90 Lediga jobb som räddningsdykare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.