På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Grottdykare

Grottdykare

Grottdykare är specialister på dykning i grottor och andra trånga undervattensutrymmen. Grottdykning är som vanlig dykning, fast "i en tunnel", men vatten i t.ex underjordiska grottor kan vara giftig; sikten kan pga grumlighet i vattnet, vara nästan = med "noll" och det är dessutom mycket trångt och det pga så svåra villkor som det inte finns några som helst utrymmen för misstag. 

Grottdykning är, enligt många experter, den mest krävande formen av dykning. Det krävs flera års erfarenhet, många och noggranna förberedelser, och special utrustning av hög kvalité.

Varför dyka i grottor?
Den är en rimlig fråga att ställa sig och speciellt med tanke på att grottdykning är förknippad med större faror än vanlig dykning. Svaret är att det kan behövas att dyka i grottor i forskningssyften, för att kunna se vad som finns i grottorna och kunna ta prover för forskare att sedan analysera.
Andra orsaker att dyka i grottor är att man ser det som idrottsaktivitet/sport och turistattraktion (på samma sätt som att klättra i berg).

En annan specialitet för dykare är t.ex djuphavsdykning. Det är ofta klar sikt i en grotta och definitivt ingen sjögång på ytan. Det kan finnas strömmar i grottorna, men de flesta grottor är lugna. Den största skillnaden från djuphavsdykning är att i en grotta så kan du inte komma rakt upp, utan du måste ta dig ut samma väg som du kom in. Därför måste dyket vara planerat i detalj, så att vad som än händer ska du kunna ta dig ut.

Passande utbildningsbakgrund för den som vill satsa på grottdykning som ett yrke är att bli brandman, därför att man i så fall kan få utbildning dill räddningsdykare inom sin brandmansanställning och det är en bra grund för att senare, när man har skaffat sig erfarenhet som dykare, kunna satsa på "specialdykningsområden", som t.ex djuphavsdykning eller grott dykning.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.