Grottdykare

Grottdykare

Grottdykare är specialister på dykning i grottor och andra trånga undervattensutrymmen. Grottdykning är som vanlig dykning, fast i en tunnel, men vatten i t.ex underjordiska grottor kan vara giftig. Sikten kan i stort sett vara obefintlig pga grumlighet i vattnet och det är dessutom mycket trångt. För grottdykare finns det inga som helst utrymmen för misstag. 

Grottdykning är den mest krävande formen av dykning enligt många experter. Det krävs flera års erfarenhet, många och noggranna förberedelser och special utrustning av hög kvalité.

Varför dyka i grottor? Den är en rimlig fråga att ställa sig och speciellt med tanke på att grottdykning är förknippad med större faror än vanlig dykning. Svaret är att det kan behövas att dyka i grottor i forskningssyften, för att kunna se vad som finns i grottorna och kunna ta prover för forskare att sedan analysera. Andra orsaker att dyka i grottor är att man ser det som idrottsaktivitet/sport och turistattraktion, på samma sätt som att klättra i berg.

En annan specialitet för dykare är t.ex djuphavsdykning. Det är ofta klar sikt i en grotta och definitivt ingen sjögång på ytan. Det kan finnas strömmar i grottorna, men de flesta grottor är lugna. Den största skillnaden från djuphavsdykning är att i en grotta så kan du inte komma rakt upp, utan du måste ta dig ut samma väg som du kom in. Därför måste dyket vara planerat i detalj, så att vad som än händer ska du kunna ta dig ut.

Utbildning

Passande utbildningsbakgrund för den som vill satsa på grottdykning som ett yrke är att bli brandman, därför att du i så fall kan få utbildning till räddningsdykare inom din brandmansanställning. När du senare har skaffat sig erfarenhet som dykare, kan du satsa på specialdykningsområden, som t ex djuphavsdykning eller grottdykning.

Bra grundutbildning kan finnas som profil på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.