Röjdykare
Spela filmen

Röjdykare

Röjdykaren har ett omväxlande jobb med verksamhet på land och i vatten, på och under ytan. Som röjdykare är uppgiften är att röja och kartlägga ammunition på botten av sjöar eller hav. Röjdykaren arbetar oftast från ett minröjningsfartyg.

En dykargrupp kan få i uppdrag att röja en väg in i en skärgård. Man kan även få uppdrag att åka till gamla dumpningsplatser eller sjöar i närheten av skjutfält och kartlägga eller röja ammunition, eller kallas in för att hjälpa polisen att dyka efter en försvunnen person.

I vardagligt arbete övar du på att underhålla dina dykarkunskaper och på att vårda din utrustning. Eftersom utrustningen är tung krävs det mycket fysisk träning för att orka hantera den säkert genom hela dykarinsatsen.

Ytterligare en uppgift du har är att vara rökdykare vid en eventuell brand på fartyg, och du övar därför också på att släcka bränder i rökdykutrustning.

Utbildning

Utbildning till Röjdykare finns hos Försvarsmakten. Grundläggande militär utbildning krävs.

Bra grundkompetens för vidareutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

I detta yrke krävs det att man är mycket försiktig och noggrann och då du befinner dig långa perioder tillsammans med andra i små utrymmen ombord på ett fartyg krävs att du är social och lätt att kommer överens med andra människor. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som röjdykare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.