På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Anläggningsdykare
Spela filmen

Anläggningsdykare

Anläggningsdykare arbetar under vattenytan med att till exempel bygga eller reparera broar och kraftverk. Arbeten kan utföras på ned till 50 meters djup men sker oftast på grundare vatten. Redan några meter under vattenytan är det mörkt och kallt att arbeta. 90 procent av jobben finns i intervallet 0-10 meters djup.

Anläggningsdykare jobbar med de flesta arbeten som utförs under vattnet när man bygger eller reparerar broar, hamnar, farleder och kraftverk. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta.

Anläggningsdykare utsätter sig för extra påfrestningar och det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Det är till exempel mycket viktigt att man följer de så kallade dyktabeller som anger hur länge man får vistas under vattnet, annars riskerar man att drabbas av tryckfallssjuka.

Utbildning

För att jobba med bygg- och anläggningsarbeten under vatten behöver man särskild utbildning till tungdykare, ett B-certifikat (B 50 m) alternativt IDSA L III eller liknande och dykarbok eller yrkesbevis som anläggningsdykare samt måste vara minst 20 år fyllda.

Man kan utbilda sig till anläggningsdykare genom en anställning som så kallad traditionell lärling i ett dykarföretag.

Har man skaffat sig en utbildning till anläggningsdykare utomlands kan den valideras mot den svenska.

Utbildning till anläggningsdykare kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Som anläggningsdykare måste man ha de praktiska kunskaperna för att klara av arbetsuppgifterna, men dessutom även känna till hur man påverkas av att vistas under vatten.

Framtidsutsikter

Det är relativt svårt att få jobb som anläggningsdykare men behovet förväntas öka inom de närmsta åren.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Anläggningsdykare

Arbetsgivare / Ort: Karlskrona kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Anläggningsdykare

Om jobbet
Kommunens verksamhet är idag uppdelad i nio förvaltningar och en av dessa är Drift- och serviceförvaltningen som förser Karlskrona kommun med viktig samhällsservice samt intern service till kommunens förvaltningar. VA-Hamnavdelningen ansvarar för kommunens dricksvattenförsörjning och avloppshantering. Avdelningen omsätter ca 190 mkr och har ca 83 anställda. Vi söker till vår VA-Hamnavdelning en ANLÄGGNINGSDYKARE Arbetsuppgifter Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att arbeta med drift, underhåll och nyanläggning av kommunala sjöledningar. Tjänsten innebär arbete som anläggningsdykare och hamnarbetare. Du ingår i rörnäts Dyk som består av en arbetsledare och tre dykare. Kvalifikationer Du har Dykcertifikat B Erfarenhet av anläggnings-, reparations- och underhållsarbeten vid tungt dykarbete. Godkänd medic för dykning Läkarintyg för sjöfolk B-körkort Det är meriterande om du har Skepparpapper klass VIII eller kustskeppare Goda kunskaper i fartygs maskiner/hydraulik/el VHF-certifikat Basic Safety Dykledarutbildning Kunskaper i PE-svetsning Heta arbeten BE-körkort Dina personliga egenskaper är God samarbetsförmåga i arbetslag God kommunikationsförmåga att utrycka sig i tal och skrift både på svenska och engelska Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet Om anställningen Tjänsten är en tillsvidareanställning med sysselsättningsgrad 100 %. Anställningsintervjuer kommer eventuellt att påbörjas innan ansökningstidens slut. Tillträde sker efter överenskommelse. Kontaktpersoner Rörnätschef Peter Håkansson, tfn 0455-303298, e-post [email protected] Arbetsledare Dyk Jens Almqvist, tfn 0455-303760, e-post [email protected] Fackliga företrädare Kommunal Ulf Olsson tfn 0709-30 32 71 Övrigt Karlskrona kommun använder kompetensbaserad rekrytering för att vara en arbetsgivare som är fri från diskriminering. Vi välkomnar sökanden oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Vi har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Därför undanber vi oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp. Ansökan Välkommen med din ansökan tillsammans med meritförteckning, referenser och löneanspråk senast 2021-03-07
Arbetsgivare
Karlskrona kommun
Hemsida: www.karlskrona.se/
Ansökan
Ansök senast 7 March (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.