Anläggningsdykare arbetar under vattenytan med att till exempel bygga eller reparera broar och kraftverk. Arbeten kan utföras på ned till 50 meters djup men sker oftast på grundare vatten. Redan några meter under vattenytan är det mörkt och kallt att arbeta. 90 procent av jobben finns i intervallet 0-10 meters djup.
Anläggningsdykare jobbar med de flesta arbeten som utförs under vattnet när man bygger eller reparerar broar, hamnar, farleder och kraftverk. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta.
Anläggningsdykare utsätter sig för extra påfrestningar och det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Det är till exempel mycket viktigt att man följer de så kallade dyktabeller som anger hur länge man får vistas under vattnet, annars riskerar man att drabbas av tryckfallssjuka.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att jobba med bygg- och anläggningsarbeten under vatten behöver man särskild utbildning till tungdykare, ett B-certifikat (B 50 m) alternativt IDSA L III eller liknande och dykarbok eller yrkesbevis som anläggningsdykare samt måste vara minst 20 år fyllda.
Man kan utbilda sig till anläggningsdykare genom en anställning som så kallad traditionell lärling i ett dykarföretag.
Har man skaffat sig en utbildning till anläggningsdykare utomlands kan den valideras mot den svenska.
Utbildning till anläggningsdykare kan också finnas inom Yrkeshögskolan.
Som anläggningsdykare måste man ha de praktiska kunskaperna för att klara av arbetsuppgifterna, men dessutom även känna till hur man påverkas av att vistas under vatten.
Framtidsutsikter
Det är relativt svårt att få jobb som anläggningsdykare men behovet förväntas öka inom de närmsta åren.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret