Det hela började i en snickarbod på Gotland, där en liten flicka i 4-årsåldern byggde torn av träbitar och målade dem i regnbågens alla färger. Alice Olsson, årets byggkvinna 2024, skrattar varmt när hon tänker tillbaka på sitt första byggminne i morfars verkstad. Det var där, i den lilla snickarboden, som fröet till hennes framtida karriär såddes – en karriär som skulle ta henne genom stormiga vintrar, svettiga renoveringar och till slut leda till att hon hyllades som en av byggbranschens mest framstående kvinnor.
"Jag kommer från en väldigt kreativ familj där man alltid fick vara med och skapa saker", säger Alice. "Min mamma målade och tapetserade om hemma, och jag var alltid med och hjälpte till. Jag älskade det!". Trots sitt intresse för hantverk var det dock ingen självklarhet att Alice skulle hamna i byggbranschen. Egentligen ville hon bli målare när hon sökte till gymnasiet, men när programmet förändrades till en lärlingslinje som inte bara fokuserade på bygg, tvingades hon tänka om. Det var då hon hamnade på det traditionella byggprogrammet – och där skulle hon hitta sin sanna passion.
"Det var egentligen ingen självklarhet att jag skulle fastna för plattsättning, men efter att en av lärarna tog med mig på ett jobb så var jag fast", berättar Alice. Men hennes första projekt som ensam plattsättare kom inte utan motstånd. "Jag minns att jag gjorde mitt första badrum mitt i vintern, i ett kallt hus ute i Stånga. Det var snöstorm och iskallt inomhus", berättar hon. Det låter som något ur en film – men det var verklighet, och trots alla utmaningar kämpade hon på och slutförde jobbet med stolthet.
“Jag har alltid älskat att utvecklas och prova nya saker”
Det är den här drivkraften, en kombination av kreativitet och beslutsamhet, som har tagit Alice så långt. Efter flera år i byggbranschen bestämde hon sig för att vidareutbilda sig till byggnadsingenjör med fokus på digitalt byggande. "Jag har alltid älskat att utvecklas och prova nya saker", förklarar Alice. Men vägen dit var inte enkel. Med en fyraårig dotter att ta hand om varannan vecka var det inte ett alternativ att flytta för att plugga, så när hon hittade en distansutbildning på Nackademin kände hon att det var meningen. "Jag tänkte att om jag kommer in så är det meningen – annars får jag fortsätta som hantverkare ett tag till", säger hon med ett leende.
Alice blev inte bara antagen till utbildningen, utan klarade den också med bravur och tog examen med två extra kurser utöver det ordinarie programmet. Hon blev en ledande figur under studietiden, där hon även satt med i ledningsgruppen och var studeranderepresentant. När hon nu ser tillbaka på sin tid som student känner hon sig stolt över allt hon uppnått. "Jag skrev ett brev till mig själv första veckan på utbildningen. Jag satte som mål att få G, men om jag fick VG skulle jag vara nöjd. Nu, med alla extrakurser, har jag bara två G och resten VG. Jag är väldigt stolt över det", berättar hon.
Drivkraften att hjälpa andra uppnå sina drömmar
Idag arbetar Alice på Wisab Bygg AB där hon nu fokuserar på KMA – kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Det är en stor skillnad från det fysiskt krävande hantverksarbetet hon är van vid, men hon uppskattar den nya utmaningen. "Att gå från att vara aktiv hela dagen till att sitta vid en dator är en stor omställning, men grundkänslan är ändå densamma – att skapa något för andra och hjälpa dem", förklarar hon.
"Byggbranschen har kommit en bit på vägen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra”.
Att vara kvinna i en mansdominerad bransch har sina utmaningar, men Alice är fast besluten att fortsätta driva förändring. "Byggbranschen har kommit en bit på vägen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra", säger hon. För Alice handlar det inte bara om att skapa en bättre arbetsmiljö för kvinnor, utan för alla i branschen. "Det är allas ansvar att skapa trivsel på arbetet. Det är 2024 nu – vissa saker är helt enkelt inte okej längre".
Så vad väntar framtiden för Alice Olsson? Hon vill fortsätta att lära sig nya saker och vara ett stöd för andra i branschen. "Kanske har jag utbildat mig ännu mer inom bygg eller startat eget", funderar hon. Men en sak är säker: hon vill aldrig sluta utvecklas.
Framtidsvisioner – Utbildning och att bygga sitt drömhus
När hon får frågan om vad hennes drömprojekt är svarar hon utan att tveka att få bygga ett eget hus på landet. Det är en enkel dröm, men som alltid när det gäller Alice Olsson, är det kärleken till skapandet och hantverket som ligger bakom. Med hennes drivkraft, kreativitet och framåtanda, är det svårt att föreställa sig att något skulle kunna stå i vägen för henne.
Alice Olsson är årets byggkvinna 2024
Alice Olssons resa är en inspirerande berättelse om att följa sina drömmar, trots att vägen inte alltid är rak eller enkel. Från en snickarbod på Gotland till att bli Årets Byggkvinna 2024, har hon visat att med en stark drivkraft, passion och hårt arbete kan man nå hur långt som helst. För Alice är byggandet mer än ett yrke – det är en livsstil, en chans att skapa något vackert för andra och förverkliga drömmar, både sina egna och andras.
Betalt reportage i samarbete med Byggföretagen.