Betongarbetare
Spela filmen

Betongarbetare

Betongarbetarens uppgifter är bland annat att armera och gjuta betongkonstruktioner som till exempel husgrunder, golv och broar. Arbetet innebär också många andra uppgifter.

Betong är ett starkt och mångsidigt byggmaterial.

När till exempel ett hus ska byggas gjuts grunden vanligtvis i betong. Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Gjutningen och armeringen är betongarbetarens två huvuduppgifter.

Vid husbyggen levereras ofta husets delar som färdiga betongelement, till exempel väggar eller delar av fasaden. Då är det betongarbetarens uppgift att montera elementen på plats.

Som betongarbetare armerar och gjuter du husgrunder, väggar och pelare. Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement som väggar och fasadelement som betongarbetaren tar hand om och monterar på plats. En betongarbetare behöver inte bara arbeta med husbyggnad utan kan även ha andra arbetsuppgifter som t ex vid väg- och brobyggen.

Betongarbetare gjuter också betonggolv och efter gjutningen kan det krävas viss efterbearbetning för att ytan ska bli slät. Det kan röra sig om att slipa eller spackla golvet och även det hör till betongarbetarens uppgifter. Slipningen görs med hjälp av speciella maskiner.

Som betongarbetare på ett bygge ingår man oftast i ett arbetslag tillsammans med andra kategorier av byggnadsarbetare, t.ex träarbetare.

Utbildning

Utbildning till betongarbetare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.

Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Framtidsutsikter

Byggandet av bostäder har minskat, men fortsatta satsningar inom infrastrukturområdet gör att bristen på betongarbetare kvarstår. Det kommande året väntas konkurrensen om jobben vara liten. På fem och tio års sikt väntas mycket liten konkurrens om jobben.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    321 Lediga jobb som betongarbetare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.