På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Betongarbetare
Spela filmen

Betongarbetare

Betongarbetarens uppgifter är bland annat att armera och gjuta betongkonstruktioner som till exempel husgrunder, golv och broar. Arbetet innebär också många andra uppgifter.

Betong är ett starkt och mångsidigt byggmaterial.

När till exempel ett hus ska byggas gjuts grunden vanligtvis i betong. Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Gjutningen och armeringen är betongarbetarens två huvuduppgifter.

Vid husbyggen levereras ofta husets delar som färdiga betongelement, till exempel väggar eller delar av fasaden. Då är det betongarbetarens uppgift att montera elementen på plats.

Som betongarbetare armerar och gjuter du husgrunder, väggar och pelare. Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement som väggar och fasadelement som betongarbetaren tar hand om och monterar på plats. En betongarbetare behöver inte bara arbeta med husbyggnad utan kan även ha andra arbetsuppgifter som t ex vid väg- och brobyggen.

Betongarbetare gjuter också betonggolv och efter gjutningen kan det krävas viss efterbearbetning för att ytan ska bli slät. Det kan röra sig om att slipa eller spackla golvet och även det hör till betongarbetarens uppgifter. Slipningen görs med hjälp av speciella maskiner.

Som betongarbetare på ett bygge ingår man oftast i ett arbetslag tillsammans med andra kategorier av byggnadsarbetare, t.ex träarbetare.

Utbildning

Utbildning till betongarbetare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.

Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Framtidsutsikter

Byggandet av bostäder har minskat, men fortsatta satsningar inom infrastrukturområdet gör att bristen på betongarbetare kvarstår. Det kommande året väntas konkurrensen om jobben vara liten. På fem och tio års sikt väntas mycket liten konkurrens om jobben.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Betongarbetare

Arbetsgivare / Ort: NCC AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön

Ansök senast 8 July (3 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Betongarbetare

Om jobbet
Betongarbetare till husproduktion Du är en viktig kugge i vår produktionsapparat där dina kunskaper om armering och att gjuta betongkonstruktioner är efterfrågade. Vi lovar dig ett omväxlande och stimulerande arbete inom ett företag med stort fokus på att skapa en god arbetsmiljö och laganda. På NCC vill vi gärna ha våra egna yrkesarbetare, då vi hoppas och tror att du som anställd hos oss får en större inblick och känsla för de projekt du är med i. Du arbetar i ett lag som består av arbetsledare och yrkesarbetare. Tillsammans bygger ni nya fina bostäder eller kommersiella byggnader som ni kan vara stolta över när de lämnas över till kund.   Stämmer detta med dig? Du har yrkesbevis som betongarbetare och trivs med att jobba i team, men kan även arbeta självständigt när så krävs. Du värdesätter dina kunskaper inom betong och armering och  känner stolthet över att göra ett bra arbete, som bidrar till att vår kund blir nöjd över projektet du varit med och byggt. Vissa dagar går arbetet enligt planerna medan en annan dag sätts din kreativa förmåga på prov, vilket kan vara både tufft och stimulerande. Du tummar inte på säkerheten och kan ställa upp på våra värdeord; Ärlighet, Respekt, Tillit och Framåtanda. Avdelning Building Sydväst Avdelningen bedriver entreprenadverksamhet i Nordvästra/Östra Skåne samt Halland. Vi är ca 250 engagerade medarbetare som bygger och renoverar allt ifrån kommersiella byggnader till bostäder och omsätter ca 1,2 miljarder kronor. Ytterligare information Arbetsområde är nordöstra Skåne. Tjänsten är en tillsvidareanställning med början i september. Vi tillämpar provanställning. B-körkort är ett krav. Kontakta gärna vår personalman Anders Ljung på tfn 070-658 70 28 om du har ytterligare frågor. Ansökan Registrera ditt CV nedan samt skriv en kort presentation om dig själv. Urval sker löpande dock senast den 8 juli 2020. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
NCC AB
Hemsida: www.ncc.se
Ansökan
Ansök senast 8 July (3 dagar kvar)

Ansök här

Betongarbetare

Arbetsgivare / Ort: NCC AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön

Ansök senast 8 July (3 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Betongarbetare

Om jobbet
Betongarbetare till husproduktion Du är en viktig kugge i vår produktionsapparat där dina kunskaper om armering och att gjuta betongkonstruktioner är efterfrågade. Vi lovar dig ett omväxlande och stimulerande arbete inom ett företag med stort fokus på att skapa en god arbetsmiljö och laganda. På NCC vill vi gärna ha våra egna yrkesarbetare, då vi hoppas och tror att du som anställd hos oss får en större inblick och känsla för de projekt du är med i. Du arbetar i ett lag som består av arbetsledare och yrkesarbetare. Tillsammans bygger ni nya fina bostäder eller kommersiella byggnader som ni kan vara stolta över när de lämnas över till kund.   Stämmer detta med dig? Du har yrkesbevis som betongarbetare och trivs med att jobba i team, men kan även arbeta självständigt när så krävs. Du värdesätter dina kunskaper inom betong och armering och  känner stolthet över att göra ett bra arbete, som bidrar till att vår kund blir nöjd över projektet du varit med och byggt. Vissa dagar går arbetet enligt planerna medan en annan dag sätts din kreativa förmåga på prov, vilket kan vara både tufft och stimulerande. Du tummar inte på säkerheten och kan ställa upp på våra värdeord; Ärlighet, Respekt, Tillit och Framåtanda. Avdelning Building Sydväst Avdelningen bedriver entreprenadverksamhet i Nordvästra/Östra Skåne samt Halland. Vi är ca 250 engagerade medarbetare som bygger och renoverar allt ifrån kommersiella byggnader till bostäder och omsätter ca 1,2 miljarder kronor. Ytterligare information Arbetsområde är Hallands län. Tjänsten är en tillsvidareanställning med början i september. Vi tillämpar provanställning. B-körkort är ett krav. Kontakta gärna vår personalman Anders Ljung på tfn 070-658 70 28 om du har ytterligare frågor. Ansökan Registrera ditt CV nedan samt skriv en kort presentation om dig själv. Urval sker löpande dock senast den 8 juli 2020. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
NCC AB
Hemsida: www.ncc.se
Ansökan
Ansök senast 8 July (3 dagar kvar)

Ansök här

Betongarbetare

Arbetsgivare / Ort: Best Bemanning & Rekrytering i Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 2 August (28 dagar kvar)
Publicerad: 2020-07-02
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Betongarbetare

Om jobbet
Om tjänsten För ett längre uppdrag hos våran kund så söker vi dig som vill ingå i ett drivande arbetsteam och arbeta som betongarbetare i produktion av väggar. I arbetsuppgifterna ingår gjutning, armering, ritningsläsning, förbättringsarbete med mera. Viktigt att du arbetar säkert och följer de föreskrifter som finns i produktionen. Arbetstiden är dagtid men kan över tid ändras. Kvalifikationer - B-körkort - Traverskort är meriterande. Om Best bemanning & rekrytering - Vi matchar företagens bemanningsbehov med rätt kompetens Vi kallar oss Best av flera anledningar. Dels har vi många års erfarenhet av rekryteringsbranschen och stenkoll på den lokala marknaden. Dessutom har vi byggt upp ett stort kontaktnät och en diger kandidatbank – det gör att vi snabbt och smidigt kan matcha rätt medarbetare med företagens bemanningsbehov. Men det absolut besta med oss är våra medarbetare. Vi vet att ju bättre vi tar hand om våra anställda, desto bättre förutsättningar ger vi dem till att utvecklas. Därför arbetar vi individuellt med våra medarbetare och månar om deras intressen. Vi gör helt enkelt det besta vi kan för dem, i med- och motgång. Det är den inställningen som byggt vår verksamhet och gjort oss best på bemanning. Best erbjuder bemanning- och rekryteringstjänster till företag, organisationer och myndigheter i Mälardalen. Vi är en verksamhetsnära aktör med god kännedom om de lokala förutsättningarna – därför kan vi erbjuda tjänster av god kvalitet som skapar engagemang, närhet, snabbhet och flexibilitet. Vi är best på - Administration - Ekonomi - Fastighetsskötsel - Industri - Lager och logistik - Mark och anläggning - Sälj och marknad - Teknik - Transport Urval sker löpande. Ansök redan idag!
Arbetsgivare
Best Bemanning & Rekrytering i Sverige AB
Ansökan
Ansök senast 2 August (28 dagar kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.