Håltagare

Håltagare

Håltagare gör hål genom olika tjocka väggar för att ledningar och rör ska kunna föras igenom. Väggarna kan vara av material som betong, tegel och sten. Håltagare arbetar med hjälp av diamantborrar och specialsågar.

Det är viktigt att du har goda kunskaper om hur verktygen ska skötas och användas. Betong- och stenblock som sågas ut kan vara stora och tunga. Ibland krävs hjälpmedel för att lyfta bort dem. Då behövs också kunskaper om tunga lyft. De maskiner som används flyttar håltagaren med sig och monterar ihop på arbetsplatsen.

De vanligaste uppgifterna är borrning samt vägg- och golvsågning. Vid nyproduktion och ombyggnation av hus behöver hål och öppningar göras för dragning av rör, elkablar och ventilationstrummor.

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på komvux.

Vidareutbildning ges på arbetsplatsen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  22 Lediga jobb som håltagare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.