På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Borrtekniker
Spela filmen

Borrtekniker

Att arbeta som Borrtekniker eller Brunnsborrare, som det också kallas, kräver både god fysik och fantasi. Varje borrplats har sina egna förutsättningar och det krävs erfarenhet för att lösa de problem som uppstår. Beroende på vilken inriktning du har som Borrtekniker kan borrplatsen vara alltifrån en avlägsen berghäll i skogen eller en villaträdgård, till en stor byggarbetsplats eller i en gruva under mark.

Som Borrtekniker är du oftast specialiserad på något av följande områden:

 • Borrning av dricksvattenbrunnar och energibrunnar för utvinning av värme och kyla
 • Grundläggningsborrning
 • Styrd borrning för exempelvis schaktfri ledningsförläggning
 • Prospektering efter naturresurser
 • Geotekniska markundersökningar

 

I det dagliga arbetet använder borrare mobila borriggar utrustade med olika typer av borrverktyg. Det är vanligt att det ingår i arbetet att montera, reparera och underhålla maskinerna. Andra arbetsuppgifter som kan ingå för borrtekniker är svetsarbeten av olika slag, montering av pumpar och vattenreningsutrustning, ledningsförläggning samt provtagning och analys av jord- och bergprover vid markundersökningar. 

Brunnsborrare arbetar med att förse samhället med rent dricksvatten och förnyelsebar energi. Energibrunnar kan användas för att förse både villor och större byggnader med värme och kyla, ofta med hjälp av en värmepump.

Borrad grundläggning, vilket innebär till exempel att man borrar hål i berget för att förankra och stabilisera bropelare vid vägbyggen eller monterar pålar genom jorden ner till fast berg.

Innan större byggprojekt utförs geotekniska markundersökningar. Man samlar in prover och kartlägger jordarter och grundvatten. Markens bärighet och eventuella föroreningar undersöks och ligger till grund för hur byggprojektet ska genomföras.

Inom prospekteringsborrningen arbetar du ofta flera dagar med samma borrhål. Borrhålen kan vara många hundra meter långa. Arbetet sker ofta i samarbete med geologer som avgör vilka intervall som behöver studeras extra noga. Borrarna samlar då in borrkärnor, cirka 1-3 meter långa, cylindriska bergprover. Det är ett ansvarsfullt och tidsödande arbete som är helt avgörande för att till exempel kunna kartlägga malmkroppars utbredning.

Utbildning

Gymnasieskolans treåriga Bygg- och Anläggningsprogram kan vara en bra bakgrund. Att börja som lärling inom något företag är också ett sätt att komma in i yrket.

Borrföretagen driver en arbetsmarknadsutbildning där borrtekniker utbildas. Utbildningen anordnas i tillsammans med arbetsförmedlingen och erbjuds till arbetslösa - Se nedan

Brunnsborrare kan certifieras på två nivåer, ansvarig brunnsborrare och brunnsborrare. Certifikatet ställs ut på fem år. En certifierad brunnsborrare har bland annat flera års erfarenhet av brunnsborrning, godkänt svetsprov och certifikat för heta arbeten och godkända kurser inom ett antal områden som arbete på väg eller praktisk hydrogeologi.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på borrningstjänster är stabilt hög. Energiborrningen är det område som har ökat snabbast under de senaste åren tack vare värmepumpens tilltagande popularitet.

Satsningen på infrastrukturutbyggnad i landet – vägar, broar och stora byggprojekt – gör att efterfrågan på entreprenadborrningstjänster såsom grundläggning och styrd borrning ökar för varje år, liksom behovet av geotekniska markundersökningar. 

Personliga egenskaper

Som borrare behöver du vara både kreativ, kunnig och uppfinningsrik för att lösa de eventuella problem som kan uppstå för att nå ett bra arbetsresultat.

Visa mer
Visa mindre

11 Lediga jobb

Håltagare till THP Produktion AB

Arbetsgivare / Ort: THP Produktion AB / Hägersten
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 oktober (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Betonghåltagare

Om jobbet

Vi på THP Produktion AB expanderar fort och söker nu fler medarbetare.

Som anställd hos oss skickar vi ut dig på olika uppdrag ute hos våra kunder. Arbetet kan variera allt ifrån större projekt under långa perioder till lite kortare uppdrag ute hos våra kunder.

Anställningskrav är erfarenhet som håltagare på minst 2 år. Vi ser att du har personliga egenskaper såsom:

Fysiskt stark

Stresstålig

Arbetar bra i team

Engagerad

Krav:

Talar svenska och engelska

B-körkort

Ordningsam

Kunna läsa ritningar

Referenser

Känner du dig vara rätt person som vi söker så tveka inte att skicka in din ansökan redan idag! Intervjuer sker löpande. Kontaktperson: Sofie Birgersson mobil nr: 0722-504000, [email protected]

Heltid, tillsvidare


Lön enligt överenskommelse

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
THP Produktion AB
Västberga Alle 1 A
12630 Hägersten
Ansökan
Ansök senast 24 oktober (5 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Bergsprängare / Borrare med behörighet klass A

Arbetsgivare / Ort: Södertörns Sprängtjänst AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 oktober (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Bergarbetare

Språk
Krav
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Vi på Södertörns Sprängtjänst AB expanderar kraftigt och behöver utöka personalstyrkan med ytterligare 2 medarbetare. Då vår yrkeskår är omgärdad av regler och bestämmelser så söker vi personal som har erforderlig utbildning, så som Klass A sprängkort för bergsprängning och borrkort för lätta och tunga borriggar. Körkort B är ett Krav, BE är meriterande liksom maskinförarkort. Har du även en bergingenjörsutbildning i grunden så är även det starkt meriterande. Behöver du ev utbildning inom något bransch relaterat så står företaget för det

Då vår bransch kräver registerutdrag ur brottsregistret så får du inte ha något i belastningsregistret och kommer noga att kontrolleras innan anställning.

Kort om tjänsten

Vi arbetar med att avlägsna berg från allehanda projekt. Vi arbetar både utomhus i alla väder, och inomhus i trånga miljöer. Det är inte alltid som solen skiner och berget är samarbetsvilligt så tålamod är vårat signum. Vi rör oss geografiskt i hela Stockholm med omnejd. Du kommer att få jobba med en modern maskinpark med väl servade maskiner samt lösa knepiga bekymmer för att komma vidare i projekten. Vi som arbetar i företaget försöker alltid se möjligheterna och vara lösningsorienterade. kommunikativa med kunderna samt att försöka ha en rolig dag på jobbet. Tunga lyft är vanligt så vi arbetar alltid i par för att minimera slitage på rygg samt som säkerhet för att förhindra olyckor. Vi sätter alltid säkerheten först.

Tillträde enl överenskommelse. vi har kollektivavtal

Frågor? [email protected]

Johnny Svanborg VD


Arbetsgivare
Södertörns Sprängtjänst AB
Ansökan
Ansök senast 25 oktober (6 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Betonghåltagare, Asbestsanerare, Rivare

Arbetsgivare / Ort: Topper AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 27 oktober (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Betonghåltagare

Om jobbet

Vi söker dig som är betonghåltagare med erfarenhet, asbestsanerare med giltig utbildning, rivare med erfarenhet eller ställningsbyggare med giltig utbildning. Har du inte erfarenheter enligt ovan ser vi att du har en bakgrund inom något annat i byggsektorn eller lantbruk. Då vi utgår från Västervik bör du vara bosatt i närheten.

Provanställning som leder till tillsvidare anställning

Körkort samt svenska i tal och skrift är ett krav

Arbetsgivare
Topper AB
Ansökan
Ansök senast 27 oktober (8 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Betonghåltagare

Arbetsgivare / Ort: 08 Betonghåltagning AB / SÖDERTÄLJE
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 oktober (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Meriterande
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Vi är i behov av att anställa ny medarbetare, håltagare.

Företaget är verksam inom byggbranschen och arbetsuppgifterna är håltagning i betong, tegel m.m. Håltagning sker genom borrning alt sågning i de olika material som kan komma ifråga. Därutöver ingår det även bilning samt rivning, också de i olika material.

Viss erfarenhet av håltagning alt rivning är en fördel men inget krav.

Meriterad om man har erfarenhet inom bygg branschen

Viktiga personliga egenskaper är att ha en flexibel inställning till arbetstider, arbetet påbörjas normalt 06,45 men det kan även förekomma arbete på kvällstid.

Varierande arbetsplats runt Stockholm med omnejd.

Håltagaren utgår från bostad direkt till arbetsplatsen.

Arbetsgivare
08 Betonghåltagning AB
15228 SÖDERTÄLJE
Ansökan
Ansök senast 31 oktober (12 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Drilling rig operators for airport construction in Greenland

Arbetsgivare / Ort: MUNCK Civil Engineering A/S
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 november (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Bergborrning
Meriterande
 • Utlandstjänstgöring
 • erfarenhet

Om jobbet
Are you a skilled machine operator, and would you like to operate our drilling rigs on our airport project in Greenland? / Har du erfaring med fjeldboring, eller er du maskinfører med mod på at blive oplært heri? Borerigførere til lufthavnsprojekter i Grønland Har du erfaring med fjeldboring, eller er du maskinfører med mod på at blive oplært heri? Og vil du være med til at bygge lufthavne i Grønland? Over de kommende 4 år står Munck Civil Engineering i spidsen for etableringen af nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Til projektet søger vi netop nu et antal borerigførere til betjening af vores EpiRoc-fjeldboringsmaskiner - særligt modellerne FlexiROC T30R og SmartROC T40-11. Du tilbydes: En unik mulighed for at bo og arbejde i Grønland Faglig og personlig udvikling - bl.a. mulighed for kursus og sidemandsoplæring i betjening af EpiRoc Gode kollegaer med en humoristisk og uformel omgangstone Attraktiv løn og sundhedsordning Kost og logi i campen nær byggepladsen Vi leder efter dig, der: Har erfaring som borerigfører eller maskinfører med kørsel af store entreprenørmaskiner Har kendskab til fjeldboring - eller kunne tænke dig at blive oplært heri Ved, hvad det vil sige at arbejde under arktiske forhold Vægter kvalitet og sikkerhed i arbejdet højt I nteresseret? For yderligere information om stillingen, kontakt venligst Senior Projektchef Rasmus Schmidt-Petersen på tlf. nr.: GL: +299 292 809 / DK: +45 5167 7719. (Grundet tidsforskellen mellem Danmark og Grønland, bedes opkald foretages efter kl. 12.00 dansk tid). Vi ser frem til at modtage din ansøgning via: https://candidate.hr-manager.net/ApplicationForm/SinglePageApplicationForm.aspx?cid=1467&;departmentId=19974&ProjectId=144086&MediaId=4629 Ansættelse: Snarest muligt - vi indkalder løbende til samtale ----------------------------------------------------------------------------------------------------- EN: Skilled machine operators for airport construction in Greenland From 2020 until 2024, Munck Civil Engineering are constructing two international airports in Greenland, Nuuk and Ilulissat, respectively. For this project, we are looking to recruit a number of skilled machine operators to operate our drilling rigs. - Drill specific training is provided on site. The airport contract includes construction of runways, taxiways, site preparation for new terminal buildings, production and paving with asphalt, rerouting and connection to access roads, installing electrical, water and sewer lines as well as construction of parking area. The main part of the work consists of drilling and blasting rock and building the crushed material into the coming runway. Therefore, we are currently looking for experienced machine operators with the skills to operate our EPIROC drilling rigs - specifically the models FlexiROC T30R and SmartROC T40-11. We offer training and courses in drilling rig operating, if necessary. We offer: A unique opportunity to live and work in Greenland Accommodation in our camp where all meals are available free of charge Professional and personal development - i.a. courses and training in operating the EpiRoc Machine Attractive salary and health care insurance The teams will be working in day/night shifts as appropriate. Are you interested? For further questions, please contact Senior Project Manager Rasmus Schmidt-Petersen: [email protected] / GL: +299 292 809 / DK: +45 5167 7719 Please, submit you application online on: https://candidate.hr-manager.net/ApplicationForm/SinglePageApplicationForm.aspx?cid=1467&;departmentId=19974&ProjectId=144086&MediaId=4629
Arbetsgivare
MUNCK Civil Engineering A/S
Ansökan
Ansök senast 8 november (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.