På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergarbetare

Bergarbetare

En bergarbetare har ofta känslan av att forcera naturens krafter. Med kunskaper om bergets egenart borrar och spränger man berg och sten. Jobbet görs i samband med byggnads- och anläggningsarbeten. En bergarbetare borrar och spränger inför arbete med anläggning av vägar och gator, men kan också jobba under jord, då man spränger för tunnlar, bergrum och andra konstruktioner. Andra jobb kan handla om att förbereda för till exempel husgrunder eller broar.

Bergarbetare inom bygg- och anläggningssidan har i grunden liknande utbildning och kunskap som en bergarbetare som är utbildad för arbete i gruva. Men det finns skillnader i den teknik och de maskiner som används. Det innebär att en bergarbetare som arbetat i en gruva kan arbeta som bergarbetare inom anläggningssidan och vice versa efter bara kortare kompletterande utbildning.

Utbildning

Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva.

Bergarbetare utbildas internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare. För att bli fullärd i skrotningsarbetet krävs längre erfarenhet, ungefär ett år.
Lärlingstid: 4.300 timmar. Yrkesbevis uppnås först efter 6.800 timmar.

Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium och B-körkort.

Den kommunala vuxenutbildningen kan också anordna bergarbetarutbildningar.

Framtidsutsikter

Gruvnäringen är inne i en mycket stark utveckling och gruvarbetare har goda utsikter till arbete det närmaste året. Särskilt i Norrbotten och Västerbotten, där gruvjobben finns, har bergarbetare en god arbetsmarknad. Tillgången på jobb förväntas öka ytterligare på fem till tio års sikt.

Arbetsplats

Bergarbete inom bygg och anläggning innebär framförallt arbete ovan jord, men vid tunnelbygge förekommer även underjordsarbete.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Tunnelarbetare till Västlänken

Arbetsgivare / Ort: NCC AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast och rörlig lön

Ansök senast 21 October (20 dagar kvar)
Publicerad: 2020-09-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bergarbetare

Om jobbet
Vi har fått förmånen att bygga flera etapper av Västlänken – några av de mest komplexa och tekniskt utmanande anläggningsprojekten i modern svensk historia. Vi söker nu en erfaren Markarbetare för vår projektorganisation Västlänken/Korsvägen där uppdraget omfattar en pendeltågstation under jord samt cirka 3,2 kilometer tågtunnel. Du kommer att vara en del av ett team där vi utmanar oss själva för att leverera de bästa hållbara lösningarna i en organisation med goda värderingar, hög miljömedvetenhet och en stark vilja att lyckas. Din roll Som Anläggningsarbetare ingår du i ett team med cirka 25 andra yrkesarbetare där ni tillsammans med underentreprenörer, arbetsledare & platsledning driver projektet framåt. Hos oss är ingen dag den andra lik och rollen innebär stor variation. Dina arbetsuppgifter utgörs främst av borrning, laddning, sprängning och skrotning men du är även delaktig i ditt och dina kollegors vardagliga arbetsmiljö-arbete. Din profil Verksamheten bygger på medarbetare som trivs med att självständigt ta egna initiativ och stort eget ansvar. Eftersom du är NCCs främsta kontakt gentemot exempelvis våra underleverantörer och ibland även våra kunder, är det dessutom viktigt att du är öppen, samarbetsvillig, nyfiken och lösningsorienterad för att möta deras behov. Rätt inställning och personliga egenskaper värderas högt men för denna rekrytering är det också väldigt viktigt att du har erfarenhet från berg- och anläggningsarbete sedan tidigare. Det är även meriterande om du behärskar eller har erfarenhet av betongsprutning, injektering, bultsättning och lastning. För att trivas i rollen tror vi att du har ett stort intresse för att vistas underjord. Det är även viktigt att du kan kommunicera på svenska samt att du har C-körkort. Vi erbjuder dig Här på NCC erbjuds du en plats i en organisation med goda värderingar, hög miljömedvetenhet och en stark vilja att lyckas. Detta är bidragande orsaker till att vi har många nöjda och stolta medarbetare. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra medarbetare stora utvecklingsmöjligheter i en spännande arbetsmiljö. Vi har en bra variation på arbetsplatser där du kommer att möta olika typer av utmaningar och snabbt få möjlighet till ansvar. Vi tillämpar s.k. Stockholmskift där man arbetar onsdag – onsdag. Kom och väx! Har du frågor är du välkommen att höra av dig till HR-Partner Sebastian Hårdh på [email protected] Registrera din ansökan och CV senast 2020-10-23 men gärna så snart som möjligt då urval sker löpande Varmt välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
NCC AB
Hemsida: www.ncc.se
Ansökan
Ansök senast 21 October (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.