På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergarbetare

Bergarbetare

En bergarbetare har ofta känslan av att forcera naturens krafter. Med kunskaper om bergets egenart borrar och spränger man berg och sten. Jobbet görs i samband med byggnads- och anläggningsarbeten. En bergarbetare borrar och spränger inför arbete med anläggning av vägar och gator, men kan också jobba under jord, då man spränger för tunnlar, bergrum och andra konstruktioner. Andra jobb kan handla om att förbereda för till exempel husgrunder eller broar.

Bergarbetare inom bygg- och anläggningssidan har i grunden liknande utbildning och kunskap som en bergarbetare som är utbildad för arbete i gruva. Men det finns skillnader i den teknik och de maskiner som används. Det innebär att en bergarbetare som arbetat i en gruva kan arbeta som bergarbetare inom anläggningssidan och vice versa efter bara kortare kompletterande utbildning.

Utbildning

Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva.

Bergarbetare utbildas internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare. För att bli fullärd i skrotningsarbetet krävs längre erfarenhet, ungefär ett år.
Lärlingstid: 4.300 timmar. Yrkesbevis uppnås först efter 6.800 timmar.

Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium och B-körkort.

Den kommunala vuxenutbildningen kan också anordna bergarbetarutbildningar.

Framtidsutsikter

Gruvnäringen är inne i en mycket stark utveckling och gruvarbetare har goda utsikter till arbete det närmaste året. Särskilt i Norrbotten och Västerbotten, där gruvjobben finns, har bergarbetare en god arbetsmarknad. Tillgången på jobb förväntas öka ytterligare på fem till tio års sikt.

Arbetsplats

Bergarbete inom bygg och anläggning innebär framförallt arbete ovan jord, men vid tunnelbygge förekommer även underjordsarbete.

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Semestervikarier till lastning och bergtransport inför sommaren 2022

Arbetsgivare / Ort: Luossavaara-Kiirunavaara AB / Koskullskulle
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-09-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Om företaget/verksamheten

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 34 miljarder kronor år 2020.

Om tjänsten

Vill du arbeta som lastmaskinsförare eller bergtruckförare i en unik miljö? Vill du vara en del i LKABs kärnverksamhet?

Nu söker vi engagerade vikarier som kan ersätta ordinarie personal i gruvan under våra semesterperioder. Som lastmaskinsförare lastar du berg till schakt eller på lastbil. Som bergtruckförare tar du vid och kör det lastade berget från tapp till kross. För att lyckas och trivas i rollen krävs att du har ett engagemang och en vilja att lära dig nya saker. Du är en positiv och resultatinriktad person som trivs att jobba i team men är också trygg i att arbeta ensam. Då vi hanterar stora maskiner är säkerhetstänk och att kunna behålla lugnet väldigt viktigt.

Dina kvalifikationer

Formella krav: Gymnasieutbildning helst inom Fordon/Teknik och körkort B. Maskinvana (hjullastare, dumper, C-Kort mm) och/eller underjordsvana är meriterande.

Utbildningen till lastmaskinsförare är 10 veckor och genomförs succesivt med början vintern 2021/2022. Utbildningen till bergtruckförare är 5 veckor och påbörjas under vintern 2021/2022.

Vi erbjuder

Vår unika värld kräver medarbetare med unika kunskaper. Oavsett roll så hjälps vi åt och stöttar varandra – över avdelningar och gränser – genom hela företaget. För oss är det viktigt att du vill vara med och bidra till den varma och inkluderande kultur som bygger våra framgångar. Vi drivs alla av ett starkt engagemang och vill skapa värde för våra kunder. Vi gillar utmaningar och välkomnar nya idéer. Vi bygger förtroende genom att ta ansvar och hos oss går säkerheten alltid först. Därför är våra värderingar Engagerad, Nytänkande och Ansvar som tillsammans blir ENA.

Förutom att du blir en del av vår breda verksamhet med mycket lärande i vardagen och många utvecklingsmöjligheter – erbjuder vi alla medarbetare ett attraktivt utbud av förmåner.

Övrig information

På LKAB värderar och eftersträvar vi mångfald och en jämn könsfördelning inom avdelningarna. Du ansöker genom att klicka på länken högst upp på sidan.

Bifoga ett personligt brev och ditt CV. Intervjuer och urval sker löpande, så vänta inte med din ansökan. Vi ser fram emot att höra från dig!


För mer information om tjänsten:

Produktionschef Sanna Eriksson Lehto 070-3833900

Produktionschef Tony Ärleborg 076-1383660

För mer information om rekryteringsprocessen:

HR koordinator Maria Köhler 010-144 97 64

HR koordinator Camilla Niemi 010-144 42 71


Arbetsgivare
Luossavaara-Kiirunavaara AB
Vitåfors Industriområde
98341 Koskullskulle
Hemsida: www.lkab.com
Ansökan
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bergarbetare till Ortdrivning/tillredning

Arbetsgivare / Ort: Luossavaara-Kiirunavaara AB / KIRUNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet


Om företaget/Verksamheten

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 34 miljarder kronor år 2020. www.lkab.com

Om tjänsten

Nu söker vi en Bergarbetare till Ortdrivningen/tillredningen Norra, som tillhör sektionen Norra Gruva Anläggning (NGA). NGA består av sex olika arbetsplatser och arbetar främst med olika former av borrning under jord. Vi tillreder ort, säkert och resurseffektivt, inom fastställda planer för produktion och fasta anläggningar för att möjliggöra skivrasbrytning.

Du blir en del av vår helhet och bidrar till att driva en högteknologisk gruv- och mineralkoncern. Det här jobbet kräver att du är självgående och har ett stort säkerhetstänk i allt du gör. Du är öppen och trygg i din egen förmåga och gillar att jobba mot uppsatta mål. På ett tillförlitligt sätt arbetar du med borrning eller bergbultning i gruvan. Du är nyfiken och drivs av att lära dig mer. Vi tror på dig och din kapacitet och ger dig både förtroende och frihet att utveckla och utvecklas.

Skiftgång: Förmiddag, Eftermiddag, Ledigvecka.


Din vardag som bergarbetare:

• Under dina första månader på arbetsplatsen utbildas du i våra maskiner med handledning.

• Borr- och bultrigg samt borrning och bergbultning.

• Enklare reparationer och felsökning av maskin.

• Består till stor del av ensamarbete.


Dina kvalifikationer

• Godkända slutbetyg från gymnasiet, gärna med industriell eller fordonsinriktning.

• Maskinvana och erfarenhet av arbete under jord är meriterande.

• B-Körkort är ett krav.


Vi erbjuder

Vår unika värld kräver medarbetare med unika kunskaper. Oavsett roll så hjälps vi åt och stöttar varandra – över avdelningar och gränser – genom hela företaget. För oss är det viktigt att du vill vara med och bidra till den varma och inkluderande kultur som bygger våra framgångar. Vi drivs alla av ett starkt engagemang och vill skapa värde för våra kunder. Vi gillar utmaningar och välkomnar nya idéer. Vi bygger förtroende genom att ta ansvar och hos oss går säkerheten alltid först. Därför är våra värderingar Engagerad, Nytänkande och Ansvar som tillsammans blir ENA. Förutom att du blir en del av vår breda verksamhet med mycket lärande i vardagen och många utvecklingsmöjligheter – erbjuder vi alla medarbetare ett attraktivt utbud av förmåner.


Övrig information

På LKAB värderar och eftersträvar vi mångfald och en jämn könsfördelning inom avdelningarna.

Välkommen in med CV och personligt brev senast 24 oktober 2021. Rekryteringen sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan ansökningsdatumet, så vänta inte med din ansökan. Vi ser fram emot att höra från dig!


För mer information om tjänsten vänligen kontakta:

Produktionschef Nelson Martinez, 0980-716 17, [email protected]

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta:

HR-Koordinator Amanda Liikamaa, 010-144 1357, [email protected]


Inför rekryteringsarbetet har LKAB tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder all kontakt från mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Arbetsgivare
Luossavaara-Kiirunavaara AB
Kiirunavaaravägen 1
98131 KIRUNA
Ansökan
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bergsprängare / Borrare med behörighet klass A

Arbetsgivare / Ort: Södertörns Sprängtjänst AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 oktober (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bergarbetare

Språk
Krav
  • Svenska
  • Engelska

Om jobbet

Vi på Södertörns Sprängtjänst AB expanderar kraftigt och behöver utöka personalstyrkan med ytterligare 2 medarbetare. Då vår yrkeskår är omgärdad av regler och bestämmelser så söker vi personal som har erforderlig utbildning, så som Klass A sprängkort för bergsprängning och borrkort för lätta och tunga borriggar. Körkort B är ett Krav, BE är meriterande liksom maskinförarkort. Har du även en bergingenjörsutbildning i grunden så är även det starkt meriterande. Behöver du ev utbildning inom något bransch relaterat så står företaget för det

Då vår bransch kräver registerutdrag ur brottsregistret så får du inte ha något i belastningsregistret och kommer noga att kontrolleras innan anställning.

Kort om tjänsten

Vi arbetar med att avlägsna berg från allehanda projekt. Vi arbetar både utomhus i alla väder, och inomhus i trånga miljöer. Det är inte alltid som solen skiner och berget är samarbetsvilligt så tålamod är vårat signum. Vi rör oss geografiskt i hela Stockholm med omnejd. Du kommer att få jobba med en modern maskinpark med väl servade maskiner samt lösa knepiga bekymmer för att komma vidare i projekten. Vi som arbetar i företaget försöker alltid se möjligheterna och vara lösningsorienterade. kommunikativa med kunderna samt att försöka ha en rolig dag på jobbet. Tunga lyft är vanligt så vi arbetar alltid i par för att minimera slitage på rygg samt som säkerhet för att förhindra olyckor. Vi sätter alltid säkerheten först.

Tillträde enl överenskommelse. vi har kollektivavtal

Frågor? [email protected]

Johnny Svanborg VD


Arbetsgivare
Södertörns Sprängtjänst AB
Ansökan
Ansök senast 25 oktober (9 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.