På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergsprängare
Spela filmen

Bergsprängare

Bergarbetare som har ett "språngkort" och får därför lov att ansvara för språngningar, kallas för en Bergsprängare. Bergsprängare är ett omväxlande och självständigt.
Som bergsprängare har du kunskap om bergets egenart och bör kunna avgöra hur arbetet bäst ska utföras, bland annat vilken mängd laddning som behövs vid sprängningar.

Bergsprängare borrar och spränger bort berg för att skapa de rätta förutsättningar för att det som byggas skall, kan "växa" fram, såväl ovan som under jord. Hen arbetar bland annat med tunnelarbete vid vägarbeten (när vägar och spårvägar byggs) och med ortdrivning i gruvor.

Sprängkortet och Borrkortet – certifikaten krävs för att få lov att språnga i berg, vilket förekommer i gruvor och vid väggbyggen och tunnelbyggen.

Personliga egenskaper
Mycket ansvarstagande person med stor säkerhetstänk, som alltid har koll på läget.

Planeringsansvar vid sprängning på byggarbetsplatser
Det är Byggarbetsledare (ofta Arbetsledare inom anläggning) som planerar och ansvarar för sprängning vid byggen. Arbetsledaren har ofta eftergymnasial utbildning från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola och flerårig relevant erfarenhet.

Utbildning

För att utbilda sig till bergsprängare behöver man på gymnasiet gå Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Mark och Anläggning (helst Riksrekryterande utbildning bergteknik, som ex. erbjuds på Spångbergsgymnasiet i Filipstad).
Lärlingstid: 4.300 timmar. Yrkesbevis uppnås först efter 6.800 timmar.

Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium och B-körkort (för personbil). Den kommunala vuxenutbildningen kan också anordna bergarbetarutbildningar (ev med inriktning mot bergsprängning).

Lilla ordboken

Ort (eller gruvgång) - en utsprängd bergtunnel, som används för att nå en malmfyndighet i samband med gruvdrift. Moderna orter är vanligtvis ganska rymliga, pga de används för att transportera tunga lastfordon och maskiner. Gamla tiders orter kunde vara mycket trånga, t.ex en vuxen person kunde ibland inte ens ta sig igenom en ort.

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder nära 1.000 medlemsföretag med cirka 90.000 anställda (uppgift från april 2019).

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.