På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergsprängare
Spela filmen

Bergsprängare

Bergarbetare som har ett "sprängkort" och får därför lov att ansvara för sprängningar, kallas för en Bergsprängare. Bergsprängare är ett omväxlande och självständigt.

Som bergsprängare har du kunskap om bergets egenart och bör kunna avgöra hur arbetet bäst ska utföras, bland annat vilken mängd laddning som behövs vid sprängningar.

Bergsprängare borrar och spränger bort berg för att skapa de rätta förutsättningar för att det som byggas skall, kan "växa" fram, såväl ovan som under jord. Man arbetar bland annat med tunnelarbete vid vägarbeten, när vägar och spårvägar byggs och med ortdrivning i gruvor.

Utbildning

För att utbilda sig till bergsprängare behöver man på gymnasiet gå Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Mark och Anläggning.

Lärlingstid: 4.300 timmar. Yrkesbevis uppnås först efter 6.800 timmar.

Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium och B-körkort. Den kommunala vuxenutbildningen kan också anordna bergarbetarutbildningar.

Sprängkortet och Borrkortet – certifikaten krävs för att få lov att spränga i berg, gruvor, vid väggbyggen och tunnelbyggen.

Personliga egenskaper

Mycket ansvarstagande person med stor säkerhetstänk.

Övrigt

Ort = gruvgång - en utsprängd bergtunnel, som används för att nå en malmfyndighet i samband med gruvdrift. Moderna orter är vanligtvis ganska rymliga då de används för att transportera tunga lastfordon och maskiner. Gamla tiders orter kunde vara mycket trånga.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.