På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Anläggningsarbetare Spela filmen

Anläggningsarbetare

Anläggningsarbetare kan också ha andra yrkestitlar, bland annat kan man kallas för "Gatu-, väg- och ledningsarbetare". Förr i tiden kallades anläggningsarbetare vid järnväggsbyggen för rallare och det var ofta lantbrukare som sökte jobb som rallare för att få bättre lön.

Anläggningsarbetarnas arbetsuppgifter och arbetsplatser varierar mycket. Från anläggningsarbeten i allt ifrån tunnelbyggen och flygplatser till att anlägga gräsmattor, plattsättning av gångar m.m. De är också en av de yrkeskategorier som arbetar mycket med maskiner och specialutrustning av olika slag, som laserinstrument för mätning.

En specialistgren inom anläggningssidan är asfaltutläggarna. Lönenivån varierar beroende på viIken arbetsgivare man arbetar för och på den anstäIIdes kompetens och tidigare arbetsIivserfarenhet.

Utbildning

För att bli anläggningsarbetare väljer man gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram och då i första hand inriktning Mark- och anläggning. Anläggningsfordonsförare utbildas på inriktningen Anläggningsfordon. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.

Motsvarande utbildningar kan även finnas inom komvux. Arbetsförmedlingen kan ibland anordna liknande utbidningar som arbetsmarknadsutbildningar. Utbildningsmöjligheter regleras efter behov.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

21 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.