På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bantekniker

Bantekniker

Bantekniker arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanor och på spårväg. Vanliga arbetsuppgifter är växel- och rälsbyten, snö- och vegetationsröjning och spårjusteringar. Arbetet förbättrar och säkerställer framkomligheten för tåg och innebär därför tidspress. Bantekniker arbetar hos järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystem. Det finns ett antal stora företag i branschen, men också några små företag. 

Arbetsuppgifter

Dagens tågtrafik med trängsel på spåren, höga hastigheter och tunga laster ställer höga krav på spårets uppbyggnad och komponenter. Det måste också underhållas på rätt sätt. I banteknikers arbetsuppgifter ingår till exempel:

- Spår- och växelbyten
- Räls -och slipersbyten
- Spårjusteringar
- Snö- och vegetationsröjning.

Arbetsmiljö

Bantekniker jobbar ofta i arbetslag och då även tillsammans med andra yrkesgrupper inom järnväg. De arbetar oftast utomhus i nästan alla väder. Många bantekniker arbetar periodvis utanför hemorten. Det är vanligt att veckopendla och bo i husvagn i närheten av arbetsställena under arbetsveckan.

Arbetstider 

Bantekniker arbetar ofta natt och ibland även på helger då trafiken stängts av. Vissa har också beredskap i hemmet efter arbetstidens slut, för att snabbt kunna rycka ut på felsökning och felavhjälpning.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns inom gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram, kompletterat med en eftergymnasial utbildning inom banteknik som finns vid Järnvägsskolan i Ängelholm. Utbildningen ingår i Yrkeshögskolan.

Det finns även en riksrekryterande gymnasieutbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet i Nässjö som utbildar inom banteknik. Utbildningen ger möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet.

Det kan också finnas möjlighet att gå en företagsanpassad utbildning via Trafikverket. Då anställs man först hos en järnvägsentreprenör som bekostar utbildningen.

Bantekniker/banarbetare kan också vidareutbilda sig till andra järnvägsyrken, exempelvis spårsvetsare eller besiktningsman.

För att anställas krävs att man blir godkänd för de medicinska krav som ställs för alla som jobbar i säkerhetstjänst på järnväg. Transportstyrelsen har mer information om vilka kraven är.

B-körkort är ett krav vid anställning. C-körkort kan vara meriterandet.

Förmågor

Förmågor som bantekniker/banarbetare behöver ha eller utveckla:

Handlingskraftig: Bantekniker/banarbetare behöver kunna ta egna initiativ och vara beredd att hugga i där det behövs.
Flexibel: I arbetet är det viktigt att kunna anpassa sig efter olika situationer som uppstår i arbetet.
Problemlösning: Bantekniker/banarbetare behöver hitta möjligheter för att lösa olika problem som uppstår.
Samarbetsförmåga: Barntekniker/banarbetare jobbar i arbetslag och behöver alltid kunna hjälpas åt.
Stresstålig: Arbeten på spåren sker ofta under stor tidspress för att tågtrafiken ska kunna rulla och inte stoppas upp i onödan.
Styrka: Arbetet kan ibland vara tungt och kräver därför god fysik.

Framtid

Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för anläggningsarbetare, där bantekniker/banarbetare ingår.

Övrigt

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.