Arbetet som bangårdsoperatör går ut på att koppla isär och växla ihop tågvagnar. I uppgifterna kan också ingå att hjälpa lokförare med säkerhetskontroll av tåg.
Till bangården anländer godståg med vagnar som ska transporteras vidare till olika delar av landet eller till utlandet. Bangårdsoperatörer kopplar isär de ankommande godstågen och växlar ihop vagnarna till nya tågset så att de kommer till rätt mottagare i hamnar och vid industrispår.
Med ett radiostyrt lok hämtar de vagnar som kunder har lastat och växlar ihop dem till avgående tåg. Arbetet sker i växlingslag efter uppgjorda planer och tidtabeller. I arbetsuppgifterna kan också ingå att man själv transporterar vagnar mellan bangården och industrigårdar. Bangårdsoperatörer växlar även persontåg. På de större bangårdarna kan de vara specialiserade på antingen person- eller godståg.
Bangårdsoperatören kan också hjälpa lokförare med säkerhetskontroll av tåget, vilket kräver att man är uppmärksam och noggrann. Växlingsarbetet är ett rörligt utomhusarbete, vilket kräver att man har god fysik. Natt- och helgarbete kan förekomma.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bangårdsoperatörer utbildas internt, vanligtvis på hemmastationen. Utbildningens längd är ca 3,5 månad. För dem som även utbildas till radiolokförare tar utbildningen ytterligare tre till fyra veckor.
Det är meriterande om man har treårig gymnasiekompetens från något tekniskt program.
Framtidsutsikter
Bangårdspersonal är i dag en liten yrkesgrupp och antalet har minskat under de senaste tio åren. Det blir allt vanligare att arbetsuppgifterna i stället utförs av lokförare som en del av deras arbetsuppgifter.
Regionala skillnader finns kopplade till storstadsområdena.
Visste du att...?
... åka tåg är ett av de absolut säkraste sätten att färdas på.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret