Bangårdsoperatör

Bangårdsoperatör

Arbetet som bangårdsoperatör går ut på att koppla isär och växla ihop tågvagnar. I uppgifterna kan också ingå att hjälpa lokförare med säkerhetskontroll av tåg.

Till bangården anländer godståg med vagnar som ska transporteras vidare till olika delar av landet eller till utlandet. Bangårdsoperatörer kopplar isär de ankommande godstågen och växlar ihop vagnarna till nya tågset så att de kommer till rätt mottagare i hamnar och vid industrispår.

Med ett radiostyrt lok hämtar de vagnar som kunder har lastat och växlar ihop dem till avgående tåg. Arbetet sker i växlingslag efter uppgjorda planer och tidtabeller. I arbetsuppgifterna kan också ingå att man själv transporterar vagnar mellan bangården och industrigårdar. Bangårdsoperatörer växlar även persontåg. På de större bangårdarna kan de vara specialiserade på antingen person- eller godståg.

Bangårdsoperatören kan också hjälpa lokförare med säkerhetskontroll av tåget, vilket kräver att man är uppmärksam och noggrann. Växlingsarbetet är ett rörligt utomhusarbete, vilket kräver att man har god fysik. Natt- och helgarbete kan förekomma.

Utbildning

Bangårdsoperatörer utbildas internt, vanligtvis på hemmastationen. Utbildningens längd är ca 3,5 månad. För dem som även utbildas till radiolokförare tar utbildningen ytterligare tre till fyra veckor.

Det är meriterande om man har treårig gymnasiekompetens från något tekniskt program.

Framtidsutsikter

Bangårdspersonal är i dag en liten yrkesgrupp och antalet har minskat under de senaste tio åren. Det blir allt vanligare att arbetsuppgifterna i stället utförs av lokförare som en del av deras arbetsuppgifter.

Regionala skillnader finns kopplade till storstadsområdena.

Visste du att...?

... åka tåg är ett av de absolut säkraste sätten att färdas på.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som bangårdsoperatör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.