På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Maskinoperatör

Maskinoperatör

Maskinoperatörer arbetar inom olika delar av industrin och arbetsuppgifterna kan vara skiftande beroende på var man jobbar.

Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner. Ofta ingår det i arbetet att kontrollera tillflödet av material i maskinen. Man ska också åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs. Arbetet växlar mellan att sitta i ett kontrollrum och att arbeta ute i anläggningen.

Maskinoperatörer finns inom många områden inom industrin, till exempel inom verstadsindustri, gummi- och plastindustrin, inom träindustri eller pappers- och massaindustrin.

Maskinoperatörer inom gummi- och plastindustrin
En maskinoperatör inom gummi och plastindustrins arbetsuppgifter består i att sköta och övervaka maskiner som tillverkar produkter av gummi eller plast, exempelvis: däck, hushållsartiklar eller komponenter till industrin, bland annat till fordonsindustrin. Ofta ingår det i arbetet att kontrollera tillflödet av material till maskinen, åtgärda diverse störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna. Medellön: 28.000 kr/månad.

Maskinoperatörer inom kemisk industri
En maskinoperatör inom kemisk industri jobbar med att sköta och övervaka maskiner som bearbetar kemikalier eller andra ämnen för tillverkning av olika produkter, till exempel färg, läkemedel och rengöringsmedel.
Medellön: 30.800 kr/månad.

Arbetsuppgifter

Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska program. Motsvarande utbildningar för vuxna kan erbjudas inom komvux (kommunal vuxenutbildning). Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Övrigt

Yrket Maskinoperatör är i Sverige mycket mansdominerat, ca 87 % av yrkesverksamma är män (SCB).
Lön - för Maskinoperatörer inom metallindustrin (uppgift från 2017) - ca 29.100 kr/månad innan skatt.

 

Visa mer
Visa mindre

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.