Sågverksoperatör
Spela filmen

Sågverksoperatör

Som sågverksoperatör måste du både ha goda kunskaper om trä och om hur man sköter komplicerade tekniska maskiner. I varje led av produktionen på ett sågverk finns datorer som styr och övervakar arbetet.

Sågverksoperatör är en gemensamt namn för dem som sköter olika slags maskiner i sågverk.

En torkoperatör eller torktekniker planerar, styr och övervakar den datorstyrda torkningen av virke i torkhusanläggningen. Man arbetar i ett manöverrum och kontrollerar processen via bildskärmar.

En virkessorterare arbetar i en datorstyrd anläggning, ett så kallat justerverk. Där bedöms den slutliga kvaliteten på varje planka eller bräda och det avgörs om och hur den ska längdkapas för att kunna användas på lönsammast möjliga sätt.

Utbildning

Utbildning till sågverksoperatör finns på gymnasiets Industritekniska programmet, inriktning produkt- och maskinteknik.

Det händer också att företagen rekryterar från andra utbildningar i gymnasieskolan, till exempel El- och energiprogrammet och ger upplärning på arbetsplatsen varvat med kortare kurser.

Inom Yrkeshögskolan kan också finnas utbildning mot sågverksindustrin. För den som vill bli arbetsledare / sågverkstekniker kan en ingenjörsutbildning på universitets- eller högskolenivå vara tänkbar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som sågverksoperatör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.