På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Sågverksoperatör

Sågverksoperatör

Som sågverksoperatör måste du både ha goda kunskaper om trä och om hur man sköter komplicerade tekniska maskiner. I varje led av produktionen på ett sågverk finns datorer som styr och övervakar arbetet.

Sågverksoperatör är en gemensamt namn för dem som sköter olika slags maskiner i sågverk.

En torkoperatör eller torktekniker planerar, styr och övervakar den datorstyrda torkningen av virke i torkhusanläggningen. Man arbetar i ett manöverrum och kontrollerar processen via bildskärmar.

En virkessorterare arbetar i en datorstyrd anläggning, ett så kallat justerverk. Där bedöms den slutliga kvaliteten på varje planka eller bräda och det avgörs om och hur den ska längdkapas för att kunna användas på lönsammast möjliga sätt.

Utbildning

Utbildning till sågverksoperatör finns på det Industritekniska programmet i gymnasieskolan, med inriktning mot produkt- och maskinteknik. Utbildningen finns vid flera gymnasieskolor i landet.

Det händer också att företagen rekryterar från andra utbildningar i gymnasieskolan, till exempel El- och energiprogrammet och ger upplärning på arbetsplatsen varvat med kortare kurser.

Inom Yrkeshögskolan kan också finnas utbildning mot sågverksindustrin. För den som vill bli arbetsledare/sågverkstekniker kan en ingenjörsutbildning på universitets- eller högskolenivå vara tänkbar.

Länktips

  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.