Hyveloperatör

Hyveloperatör

Att arbeta som hyveloperatör innebär att du sköter maskiner som hyvlar sågat virke, ett arbete som kräver stor noggrannhet. Du kan arbeta på ett hyvleri i anslutning till ett sågverk, på ett fristående hyvleri eller trävaruföretag. Moderna hyvelmaskiner är utrustade med datasystem för verktygsinställning och hyveloperatören kodar in värden för inställningen i programmet.

Som hyveloperatör ansvarar du för maskinerna och kontrollerar att virket får exakta mått och ytor. Du arbetar med mycket små toleranser och de moderna hyvelmaskinerna går snabbt. Hyvelmaskinerna är numera inbyggda och bullernivån är låg. Trädamm kan finnas även om maskinerna har allt effektivare ventilations-, spån- och dammutsugningssystem.

Om du arbetar som hyvelmästare har du lång erfarenhet och vanligtvis arbetsledande uppgifter.

Utbildning

Du kan utbilda dig till hyveloperatör på det Industritekniska programmet i gymnasieskolan. De kurser som ingår i gymnasieskolans program kan också finnas inom komvux. Företag rekryterar även från andra utbildningar i gymnasieskolan och ger upplärning på arbetsplatsen varvat med kortare kurser. Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.