Mejeritekniker
Spela filmen

Mejeritekniker

Mejeritekniker, som också kan ha en arbetstitel dairy-technologist, övervakar och styr processer, felsöker och åtgärdar driftstopp i en anläggning, föreslår förbättringar i produktionsprocessen och arbetar med kvalitet och livsmedelssäkerhet. 

Det finns ganska många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. Som mejeritekniker kan man komma att jobba med allt från process- och förpackningsteknik till provtagning och analys.

En mejeritekniker kan ha arbetstiteln processoperatör, maskinoperatör, förpackningsoperatör, lageroperatör eller som underhållstekniker.

Utbildning

Relevanta utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning på gymnasienivå finns inom gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, men även andra gymnasiala utbildningar kan vara passande. Motsvarande grundläggande utbildningar kan finnas inom komvux.

Personliga egenskaper

För att kunna trivas med arbetet, behöver du ha intresse för teknik och för livsmedelsproduktion. Vidare behöver du vara en lagspelare, trivas att jobba i team, gilla naturkunskap,kemi och fysik och ha hög kvalitetsmedvetenhet samt vara lite av en perfektionist. 

Visste du att...?

... ca 70% av jordens befolkning är laktosintoleranta. Men i några länder, däribland i Sverige, har många invånare en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos. Laktosintolerans betyder att man saknar, eller har för lite av, en speciell enzym i sina tarmar, ett enzym som ansvarar för att bryta ner mjölksocker. Barn under fem år är sällan laktosintoleranta.

Visa mer
Visa mindre

25 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.