Livsmedelstekniker, som också kan kallas för matsäkerhetstekniker, arbetar på uppdrag från försäkringsbolag, livsmedelsföretag, butikskedjor, hotell, kommuner, industrier eller lantbrukare med att utföra revisioner samt hygieninspektioner inom matsäkerhet.
Du utför provtagningar för mikrobiologisk och kemisk analys, hålla grundläggande utbildning i livsmedelshygien, upprätta egenkontrollprogram samt sköta all rapportskrivning gällande det egna arbetet. Livsmedelstekniker arbetar även med skadeförebyggande inspektioner och i viss mån saneringar mot skadedjur.
Matsäkerhetstekniker ger kunderna stöd i deras matsäkerhetsarbete och matsäkerhetsteknikerna arbetar både teoretiskt och praktiskt. Du arbetar med riskanalyser, tar fram dokumentation och hjälper kunderna med eventuella skadedjursproblem. Ofta ingår även att leda, planera och genomföra utbildningsinsatser.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildningsbakgrund för livsmedelstekniker kan variera, men utbildning inom livsmedelskunskap, hygien, miljö- och hälsoskydd eller biologi krävs och/eller gedigen tidigare arbetslivserfarenhet från livsmedelsbranschen eller från miljö- och hälsoskyddsbranschen.
Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Arbetsplats
Som matsäkerhetstekniker kan du vara anställd på Anticimex och ansvarar för serviceavtal och hygienprogram för restauranger, livsmedelsbutiker och andra livsmedelshanterande verksamheter.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret