På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Livsmedelstekniker
Spela filmen

Livsmedelstekniker

Livsmedelstekniker, som också kan kallas för matsäkerhetstekniker, arbetar på uppdrag från försäkringsbolag, livsmedelsföretag, butikskedjor, hotell, kommuner, industrier eller lantbrukare med att utföra revisioner samt hygieninspektioner inom matsäkerhet.

Du utför provtagningar för mikrobiologisk och kemisk analys, hålla grundläggande utbildning i livsmedelshygien, upprätta egenkontrollprogram samt sköta all rapportskrivning gällande det egna arbetet. Livsmedelstekniker arbetar även med skadeförebyggande inspektioner och i viss mån saneringar mot skadedjur.

Matsäkerhetstekniker ger kunderna stöd i deras matsäkerhetsarbete och matsäkerhetsteknikerna arbetar både teoretiskt och praktiskt. Du arbetar med riskanalyser, tar fram dokumentation och hjälper kunderna med eventuella skadedjursproblem. Ofta ingår även att leda, planera och genomföra utbildningsinsatser. 

Utbildning

Utbildningsbakgrund för livsmedelstekniker kan variera, men utbildning inom livsmedelskunskap, hygien, miljö- och hälsoskydd eller biologi krävs och/eller gedigen tidigare arbetslivserfarenhet från livsmedelsbranschen eller från miljö- och hälsoskyddsbranschen.

Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Som matsäkerhetstekniker kan du vara anställd på Anticimex och ansvarar för serviceavtal och hygienprogram för restauranger, livsmedelsbutiker och andra livsmedelshanterande verksamheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.