På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Livsmedelstekniker

Livsmedelstekniker

Livsmedelstekniker, som också kan kallas för matsäkerhetstekniker, kan arbeta på uppdrag från försäkringsbolag, livsmedelsföretag, butikskedjor, hotell, kommuner, industrier eller lantbrukare - med att utföra revisioner samt hygieninspektioner inom matsäkerhet, bland annat utföra provtagningar för mikrobiologisk/kemisk analys, hålla grundläggande utbildning i livsmedelshygien, upprätta egenkontrollprogram samt sköta all rapportskrivning gällande det egna arbetet. Det kan även ingå i arbetsuppgifter att arbeta med skadeförebyggande inspektioner, samt i viss mån saneringar mot skadedjur. Tjänsten som livsmedelstekniker kan även omfatta viss marknadsföring och/eller försäljning av företagets produkter/tjänsteutbud (i första hand under de tidsperioder när det är lugnare med övriga uppdrag).

Matsäkerhetstekniker på Anticimex
Som matsäkerhetstekniker kan man bl a vara anställd på Anticimex. Matsäkerhetsteknikernas huvudsakliga arbetsuppgifter består i att ansvara för företagets serviceavtal och hygienprogram för restauranger, livsmedelsbutiker och andra livsmedelshanterande verksamheter. Matsäkerhetstekniker ger kunderna stöd i deras matsäkerhetsarbete och matsäkerhetsteknikerna arbetar både teoretiskt och praktiskt. De gör riskanalyser, tar fram dokumentation och hjälper kunderna med eventuella skadedjursproblem. I rollen kan även ingå att leda, dvs planera och genomföra, utbildningsinsatserna. 

Personliga egenskaper
För att lyckas med och trivas i yrkesrollen som livsmedelstekniker behöver man vara en kommunikativ och serviceinriktad samt duktig på att kommunicera med kunder både i tal och skrift. Det är också mycket viktigt att man är bra både på att bygga och bibehålla goda relationer. Viss pedagogisk förmåga krävs och att man känner sig bekväm i rollen som utbildare; detta pga man kan behöva genomföra utbildnings/fortbildningsinsatser.

Utbildning

Utbildningsbakgrund för livsmedelstekniker/matsäkerhetstekniker kan variera, men någon form av utbildning inom livsmedelskunskap, hygien, miljö-/hälsoskydd eller biologi krävs och/eller gedigen tidigare arbetslivserfarenhet från livsmedelsbranschen eller från miljö- och hälsoskyddsbranschen.

Övrigt

Körkort B (för personbil) ställs ofta som ett krav för att kunna få anställning som livsmedelstekniker eller matsäkerhetstekniker.

Visste du att...?
Finland har i början av november 2017 godkänt användandet av insekter i livsmedelsproduktion. Men i Sverige är det fortfarande, enligt Livsmedelsverket, förbjudet. Källa: www.livsmedelsverket.se

Länktips
livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.