På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Livsmedelsinspektör
Spela filmen

Livsmedelsinspektör

Livsmedelsinspektörer är oftast anställda inom kommuner. I arbetsuppgifter ingår att kontrollera butiker och företag, att de följer den gällande lagstiftningen. Livsmedelsinspektör kan stoppa försäljning av livsmedel och kosttillskott, om hen kommer fram till att det är hälsovådligt att förtära eller på annat sätt använda produkten. Livsmedelsinspektör ålägger i så fall produkten med ett "saluförbud".

Livsmedelsinspektörer kan ha ganska breda och varierande arbetsuppgifter. De kan ha ansvar för att utöva tillsyn över livsmedel, restauranger, avloppsanläggningar och även viss djurtillsyn.

Personliga egenskaper
Som person behöver man vara noggrann och analytisk; ha god kommunikationsförmåga, kunna skapa nätverk och dela med sig av sin kunskap bland kollegor. Man måste också trivas med att arbeta självständigt och ta egna initiativ samtidigt som man har god samarbetsförmåga. Vidare behöver man också vara mycket duktig på att planera och organisera sitt arbete samt kunna leverera service av hög kvalité. En förutsättning är att man har djupa kunskaper inom sitt kunskapsområde och håller sig kontinuerligt uppdaterad (bedriver fortbildning under hela sitt yrkesverksamma liv).

Utbildning

Akademisk utbildning (dvs utbildning på högskolenivå - från en högskola eller ett universitet) krävs. Utbildningen ska ligga inom naturvetenskaplig "fält" och bör helst vara inriktad på livsmedelsinspektion, miljö- och hälsoskydd med livsmedelsinriktning eller vara direkt inriktad mot arbetet inom livsmedelsområde alternativt agronomexamen, miljöingenjörexamen eller annan naturvetenskaplig utbildning (som arbetsgivaren bedömer vara relevant, t.ex som bevisar att man självständigt kan göra mikrobiologiska och kemiska riskbedömningar) krävs för att kunna jobba som livsmedelsinspektör. Oavsett vilken utbildningsbakgrund livsmedelsinspektör har, är tillräckliga kunskaper om livsmedelslagstiftningen och inom livsmedelskontroll samt den juridik som är kopplad till området, är ett krav för att kunna få anställning.

Arbetsplatser 
Livsmedelsinspektörer arbetar ofta på kommunernas Miljöförvaltningar, där tjänster innebär tillsyn och handläggning enligt livsmedelslagstiftningen.

Övrigt

Även god datorvana och B-körkort kan ställas som ett krav för att kunna få anställning som livsmedelsinspektör.
Livsmedelsinspektörer kan i sitt dagliga arbete ta hjälp av Livsmedelsveket. Livsmedelsverket erbjuder också information och fortbildning för livsmedelsinspektörer.

Nyttiga länkar
www.naturvetarna.se - fackförbundet för akademiker inom "naturvetenskap";
www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelskontroll/offentlig-kontroll

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.