På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Viltslaktare

Viltslaktare

Viltslaktare arbetar med viltkött; de passa och hanterar viltet, ofta i ett speciellt viltslakteri.

Många jägare har tyvärr inga special­kunskaper eller utbildning i slakt eller i kötthygien. Ofta sker passningen av köttet ute i skogen där de hygieniska förhållandena inte är de optimala och där det inte heller finns utrustning som underlättar passningen och hanteringen av slaktkroppen med vidhängande inälvor.

Det är därför mycket bättre att hantera viltköttet i ett viltslakt­eri, vilthanteringsanläggning eller någon annan lokal som man färdigställt för att ta hand om "vilt", där det är möjligt att stänga flugorna ute, samt kunna reglera temperaturen runt slaktkroppen.

Viltslakterierna kan ibland bestå av bara ett rum, men de flesta består av minst två rum, ett rum för hantering och ett temperaturreglerat rum för hängning och lagring.

Det ideala viltslakteriet består dock av fyra rum: ett rum för flåning, ett för styckning och hantering av kött, ett avsvalningsrum, samt ett kylrum.

På vissa viltslakterier finns även ett frysrum där man kan förvara köttet och slaktkroppar under en längre tid.

En oerhört viktig sak när det gäller hantering av vilt och slaktkroppar är att temperaturen måste vara möjlig att reglera i lokalen och därför bör ett viltslakteri alltid ha bra isolerade väggar, god luftcirkulation samt kylelement som kan sänka temperaturen i lokalen.

Har man utbildning till och/eller erfarenhet som "vanlig" slaktare kan man specialisera sig och bli en viltslaktare. För mer info om bl a utbildningsvägar till slaktaryrket, var god se yrkespresentation Slaktare.

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips
whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
livsmedelsverket.se
svt.se/viltkottsbrist

 

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.