Styckare

Styckare

Som styckare arbetar du för hand och kniven är ditt främsta redskap. Det är din uppgift att skilja ut och stycka fram de olika köttdetaljerna, kotlettraden, karrén och skinkan. Du kan vara anställd på ett slakteri, i ett styckningsföretag eller en butik.

Som styckare utgår du från slaktkroppar av svin och nöt. Först grovstyckas slaktkroppen, antingen liggande eller hängande på en krok. Därefter skiljer du köttet från benet, skär ut detaljerna och tar bort fettet.

De flesta arbetsmomenten som styckaren gör utförs manuellt. Vid industristyckning i större skala sker arbetet oftast i arbetslag. Inom laget roterar man mellan arbetsuppgifterna, men styckare kan också vara specialiserade på vissa uppgifter.

I en butik är styckaren oftast själv ansvarig för att stycka ut alla delar och förpacka varorna. I detaljhandeln finns köttmästare. De har efter lång erfarenhet som styckare genomgått mästarutbildning och avlagt mästarprov. Köttmästare kan bli ansvariga för en färskvaru- eller charkavdelning i en butik.

Utbildning

Styckare utbildas inom gymnasieskolans Restaurang och livsmedelsprogram. Möjlighet till lärlingsutbildning kan finnas inom gymnasieskolan och styckare kan avlägga prov för gesällbrev.

Köttmästare i detaljhandeln får under utbildningen kunskaper såväl i varukunskap som ledarskap, marknadsföring och ekonomi och kan också avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Utbildning inom livsmedelsteknik och livsmedelshantering kan finnas på eftergymnasial nivå. Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns även inom högskola och universitet på några orter i landet.

Lilla ordboken

Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

10 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.