Färskvaruansvarigs roll är att planera och leda den dagliga driften på avdelningen. I arbetsuppgifterna ingår exempelvis att beställa varor och att ha ett personalansvar för de som jobbar med färskvaror.
Färskvarudelen är en svår del av matbutiken, varorna är trendkänsliga och har korta datum. Det ställer stora krav på att beställningarna är precisa.
I begreppet färskvaror ingår all färsk mat som säljs i butiken såsom frukt, grönsaker, bröd och charkuterier.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Det finns inga generella krav angående vilken utbildning som krävs för att kunna arbeta inom detta yrke. Det är upp till varje arbetsgivare att besluta om vilken utbildning som man anser är relevant och tillräcklig.
På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Försäljnings- och serviceprogrammet (FS) eller på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux.
Personliga egenskaper
För att trivas med jobbet som färskvaruansvarig är du en person som är intresserad av att ge service. Du behöver vara lyhörd för dina kunders önskemål kring butikens utbud och vara bekväm med att hantera eventuella klagomål.
Visste du att...?
... Handeln står för 11% av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige.
Källa: svenskhandel.se
Länktips
- Handelsrådet - Yrke och kompetens
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret