Yrket affineur tillhör en av de mest kvalificerade hantverksyrken inom gastronomins värld. En affineur är en person som mognadslagrar ostar. Affineur är en expert som plockar fram ostarnas personlighet, maximerar deras smak och textur.
Ostarna kan delas in i olika "ostfamiljer". De tillverkas och hanteras på olika sätt vilket ger ostarna deras olika karaktär, textur, konsistens, färg, doft och smak. Affineurer ansvarar för att hantera och lagra ostar, vilket inte är en enkel sak för att man måste hitta det perfekta mikroklimatet för respektive ostsort.
Världsledande affineurer experimenterar med lagring av ostar, de provar olika lutningsgrader på ostar vid lagring i olika miljöer, med bland annat olika fuktighetsgrad och olika lagringstider.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning från Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas.
Relevanta kurser kan finnas hos privata utbildningsanordnare. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Länktips
- Gastronomiprogrammet
- allergismart.se/
- livsmedelsverket.se
- Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar mm

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret