Affineur

Affineur

Yrket affineur tillhör en av de mest kvalificerade hantverksyrken inom gastronomins värld. En affineur är en person som mognadslagrar ostar. Affineur är en expert som plockar fram ostarnas personlighet, maximerar deras smak och textur.

Ostarna kan delas in i olika "ostfamiljer". De tillverkas och hanteras på olika sätt vilket ger ostarna deras olika karaktär, textur, konsistens, färg, doft och smak. Affineurer ansvarar för att hantera och lagra ostar, vilket inte är en enkel sak för att man måste hitta det perfekta mikroklimatet för respektive ostsort.

Världsledande affineurer experimenterar med lagring av ostar, de provar olika lutningsgrader på ostar vid lagring i olika miljöer, med bland annat olika fuktighetsgrad och olika lagringstider.

Utbildning

Bra grundutbildning från Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas.

Relevanta kurser kan finnas hos privata utbildningsanordnare. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.