På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Affineur

Affineur

Yrket affineur tillhör en av de mest kvalificerade hantverksyrken inom gastronomins värld. En affineur är en person som mognadslagrar ostar. Hen är en expert som plockar fram ostarnas personlighet, maximerar deras smak och textur.

Ostarna kan delas ut i olika "ostfamiljer". De tillverkas och hanteras på olika sätt vilket ger ostarna deras olika karaktär: textur/konsistens, färg, doft och smak (huvudsmak, bismak och eftersmak).
Affineurer ansvarar för att hantera (lagra) ostar under de optimala förhållanden vilket är ingen enkel sak för att man måste hitta det perfekta mikroklimatet för rätt sort ost.

Världsledande affineurer experimenterar med lagring av ostar; de provar olika lutningsgrader på ostar vid lagring i olika miljöer, med bland annat olika fuktighetsgrad och olika lagringstider.

Se gärna även information om andra "ostyrken" - ystare och fromager.

Länktips

  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling
  • whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
  • eldrimner.com - ett nationellt svenskt resurscentrum för mathantverk med uppdrag att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.