Inom livsmedelsindustrin är produktionen till stora delar automatiserad. Det gäller vid bryggerier, kvarnar, mejerier och vid tillverkning av choklad och konfektyr. Det mesta av arbetet sker med hjälp av maskiner och robotar, men det finns även arbetsmoment som utförs för hand.
För att göra arbetet omväxlande är det vanligt att du jobbar i arbetslag och roterar mellan olika arbetsuppgifter.
Skiftarbete är ofta förekommande inom process-industrin.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Lämplig utbildningsbakgrund är gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet eller något tekniskt program, som t.ex El- och energiprogrammet, Industritekniska eller Teknikprogrammet.
Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Du blir även upplärd på arbetsplatsen i samband med anställningen. För att få anställning kan arbetsgivare ställa vissa krav. Vanligtvis krävs det någon form av "gymnasiekompetens" eller erfarenhet av liknande arbete.
All eftergymnasial utbildning och erfarenhet av arbete och praktik på arbetsplatser, där du sysslat med livsmedel eller hygien, är meriterande när du söker anställning som processoperatör inom livsmedelsindustrin.
Visste du att...?
... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas fabriker.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret