På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Läkemedelstekniker

Läkemedelstekniker

Läkemedelsbranschen är Sveriges andra största exportindustri. Flera stora läkemedelsföretag har sin produktion i Stockholm och närliggande kommuner. Som utbildad läkemedelstekniker kan man vara anställd med arbetstitel produktionsgranskare eller produktionstekniker. 

Tillgång till kompetens och arbetskraft är ett av life science sektorns största utmaningar, en bransch som till storlek är Sveriges andra största exportindustri. Det har skett enorma investeringar i både nya och befintliga produktionsanläggningar på flera ställen i Mälardalen. STUNS har kartlagt behovet av kompetens kopplat till produktion inominom en 5-10 års period. Behovet av processtekniker och processingenjörer ligger mellan 230 och 520 personer. En uppskattning är 1 processingenjör per 10 processtekniker. Branschen har svårt att hitta kompetent personal då produktionsvolymen ökat. Företagen inom läkemedelsbranschen har stora rekryteringsbehov, därför är framtidsutsikter för läkemedelstekniker goda.

Läkemedelstekniker har teoretiska och praktiska kunskaper inom läkemedelsproduktion vad det gäller materian som används i produktionen samt produktionsprocesserna, närmare bestämt inom cellodling och bioteknik, processteknik samt separationsteknik. Dessutom behöver hen även omfattande kunskaper/färdigheter inom automation, kvalitetssystem, kommunikation, arbetsmiljö samt i ekonomi och statistiska data. 

Utbildning

Utbildning till läkemedelstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, i första hand på naturvetenskapsprogrammet och på vård- och omsorgsprogrammet.

Lilla ordboken

  • Läkemedel - en substans med medicinala egenskaper.
  • Farmakologi, ungefär detsamma som "läkemedelslära", är studiet av hur olika substanser interagerar med levande organismer för att åstadkomma en funktionsändring. 

Visste du att...?
Fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst: vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår. Källa: Nordiska museet.
 

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.