På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggeriarbetare utför arbetsuppgifter inom följande områden:

Tappningen
Arbetsuppgifterna inom tappningslinjen eller sorteringsanläggningen består till stor del av maskinövervakning, men enklare underhåll av maskinerna förekommer också. Tekniska kunskaper är meriterande.

Läskberedningen
Hen bereder och blandar läskedrycker efter givna recept samt övervakar och sköter den utrustning som används vid blandning. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

Processen
Vid öltiIIverkningen arbetar man i brygghuset, jäskällaren, lagerkällaren samt vid filtreringen av öl. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

För att trivas i yrkesroIIen som bryggare/bryggeriarbetare behöver man ha ett gott ordningssinne samt vara ansvarsfull och noggrann.

Skiftarbete?
Skiftarbete är oftast förekommande inom process-industrin. Inom industrin är andelen arbetade timmar på dagtid 63 % och 37 % arbetar någon form av skift. Inom övriga näringsgrenar är andelen arbetade timmar på dagtid 93 % och endast 7 % arbetar skift.

Lön
Den genomsnittliga timförtjänsten är 164 kr för tid- & prestationslön (T+P) samt 17 kr för skift- och obtillägg* + helglön (S+H).

Lilla ordboken
OB-tillägg - ersättning i pengar för den så kalla "obekväm arbetstid", med vilket menas att man arbetar på kvällstid, nattetid eller under helger.

Temadagar
Internationella öldagen infaller första fredagen i augusti och firas över hela världen, men har sin grund i USA där den årligen firas som "en stor dag". Syftet med att fira den internationella öldagen är att träffa goda vänner och njuta av god öl, att hylla de yrkesverksamma som brygger och serverar öl samt att förena världen under den gemensamma fanan för god öl.

Internationella öldagen bör inte förväxlas med Ölets dag, som infaller tredje onsdagen i juli och som i första hand uppmärksammas av mikrobryggerier i Sverige. Ölets dag instiftades av Svenska Bryggerier år 2012.

Att fira Ölets dag är ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus. Under Ölets dag uppmuntras bryggerierna som är medlemmar i Sveriges Bryggerier, vilket ca 97% av bryggerierna i Sverige är, att hålla öppet hus för allmänheten.

Se gärna Temadagar i augusti.

Hur kan man fira Ölets temadagar?
Man kan göra det genom att besöka ett bryggeri eller en pub i din närhet och dricka en öl.

Visste du att...?

  • Man behöver använda sig av 16 liter vatten för att producera 1 liter öl.
  • Årets Svenska Mästare i nyskrivna snapsvisor 2017 är Åsa Gunnarsson från Ås med visan ”Mera på”.
    Källa: spritmuseum.se 

Utbildning
Utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet och på Naturbruksprogrammet. Det kan också finnas passande yrkesutgång på Hantverksprogrammet, inom inriktning Övriga hantverk.?

Ett annat sätt att lära sig yrket är genom att "gå i lära" hos en verksam bryggare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.