På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggeriarbetare utför arbetsuppgifter inom följande områden:

Tappningen
Arbetsuppgifterna inom tappningslinjen eller sorteringsanläggningen består till stor del av maskinövervakning, men enklare underhåll av maskinerna förekommer också. Tekniska kunskaper är meriterande.

Läskberedningen
Man bereder och blandar läskedrycker efter givna recept samt övervakar och sköter den utrustning som används vid blandning. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

Processen
Vid öltillverkningen arbetar man i brygghuset, jäskällaren, lagerkällaren samt vid filtreringen av öl. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

Utbildning

Utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan. Förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Naturbruksprogrammet och det kan också finnas passande yrkesutgång på Hantverksprogrammet.

Ett annat sätt att lära sig yrket är genom att en lärlingsutbildning hos en verksam bryggare.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som bryggare/bryggeriarbetare behöver man ha ett gott ordningssinne samt vara ansvarsfull och noggrann.

Arbetsplats

Skiftarbete är oftast förekommande inom process-industrin. Inom industrin är andelen arbetade timmar på dagtid 63 % och 37 % arbetar någon form av skift. Inom övriga näringsgrenar är andelen arbetade timmar på dagtid 93 % och endast 7 % arbetar skift.

Visste du att...?

... man behöver använda sig av 16 liter vatten för att producera 1 liter öl.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.