Formmaskinoperatör inom plastindustrin

Formmaskinoperatör inom plastindustrin

En formmaskinoperatör sköter maskiner som kan göra allt från leksaker till maskindelar. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av plastprocess/maskin man arbetar vid. Förpackningar, leksaker, skalen till telefoner och bildetaljer är exempel på produkter som en operatör kan tillverka inom plastindustrin.

En vanlig maskintyp är formsprutmaskinen. Där sugs plastmaterialet i formar av pellets, in i maskinen och värms upp och smälts i en cylinder. Plastmassan sprutas under högt tryck in i formverktyg som formar produkten. När plastmaterialet kylts och stelnat öppnas formen och ut kommer den nu bildade plastdetaljen.

Arbetet innebär i huvudsak att övervaka flera maskiner och utföra visst underhållsarbete. De färdigpressade produkterna kontrolleras också för att säkerställa att de har rätt kvalitet. Att sätta på etiketter och paketera plastsakerna kan också ingå i jobbet eller att övervaka en maskin som sköter detta.

När en ny detalj ska tillverkas byter man formverktyget som sitter i maskinen och ställer in alla processdata som erfordras för den nya detaljen. Detta är en komplicerad uppgift som beroende av företagets regler liksom erfarenhet hos operatören kan göras av endera operatören eller av särskilda ställare som även kan kallas formuppsättare/verktygsbytare med fördjupat kunnande inom området.

Utbildning

Bra grundutbildning är Industritekniska programmet på gymnasiet. Utbildning inom branschen bedrivs av olika företag. Vidareutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Maskinoperatörer inom gummiindustrin har haft en oförändrad sysselsättning under det senaste året. Däremot har det kraftiga efterfrågebortfallet inom bilindustrin medfört att antalet arbetstillfällen för maskinoperatörer inom plastindustrin minskat. Arbetslösheten inom yrket har stigit relativt kraftigt, framförallt för maskinoperatörer inom plastindustrin.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas i fabriker.

Lilla ordboken

STEM-kompetenserna - förkortning STEM står för Science, Technology, Engineering & Mathematics, alltså kompetenser inom kunskapsområden: naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.