Efterbearbetare inom pappersindustrin
Spela filmen

Efterbearbetare inom pappersindustrin

Tidningspapper, finpapper, wellpapp, kartong och mjukpapper, alla har de olika egenskaper och format. Som efterbearbetare bearbetar man papperet på olika sätt så att det får rätt format och kvalitet. När själva papperet är tillverkat ska det efterbearbetas. Efterbearbetare är en sammanfattande benämning för flera olika yrken vid ett pappersbruk. Alla dessa yrken är en kombination av att styra och övervaka olika processer eller maskiner.

I vissa fall jobbar man i ett kontrollrum där man bevakar processen via datorskärmar men man är också ute i anläggningen och kontrollerar och justerar när något fel uppstått. De flesta arbeten i efterbearbetningen utförs dock vid respektive maskin för skärning, arkning och inpackning eller i transporter med traverser och truckar.

Till efterbearbetningen hör också processer som ytbelägger papperet med aluminiumfolie och/eller plastfilm alternativt laminerar kartongen. Sådan produktion kan vara integrerad i en pappersindustri eller utgöra en egen industri. Som efterbearbetare ingår man ofta i ett arbetslag och det är därför viktigt att kunna samarbeta. Man måste också veta hur processen och de olika maskinerna fungerar för att snabbt kunna åtgärda ett fel som uppstår. Fel på produkterna eller produktionsstopp kan vara mycket kostsamt.

Utbildning

Utbildning till processoperatör finns på gymnasieskolans Industritekniska program, inriktning processteknik. På grund av en mer avancerad teknisk utveckling blir det allt vanligare att även eftergymnasial utbildning efterfrågas vid rekryteringar. Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets "industria" och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning" att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas på fabriker.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.