På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Industrilackerare Spela filmen

Industrilackerare

Industrilackerare arbetar med lackering av olika produkter eller delar av produkter inom tillverkningsindustrin. Arbetet är ofta automatiserat i stor utsträckning, men kan även innebära manuell lackering med sprutpistol. Man skiljer mellan våtlackering och pulverlackering.
Våtlackering innebär att lackeraren antingen lackerar själv med färgspruta eller på annat sätt, eller övervakar robotar som utför arbetet. Material och föremål varierar. Det kan vara allt ifrån köksluckor och kylskåp till stora järnkonstruktioner.
Pulverlackering innebär att föremålet som ska lackeras täcks med torrt färgpulver. Det fäster på föremålets yta genom att pulvret har en elektrisk laddning. Därefter härdas pulverfärgen i en ugn där pulvret smälter samman till en jämn yta.

En industrilackerare arbetar oftast på en verkstad inom tillverkningsindustrin. På de mindre verkstäderna våtlackeras det mesta för hand med sprutpistol. Industrilackeraren använder skyddsmask och skyddskläder och det mesta lackeras i en väl ventilerad lackbox. Numera är färgen oftast vattenbaserad för arbetsmiljöns skull.

Lackeringen är ett av de sista momenten i produktionen. Arbetsuppgifterna varierar beroende på företagets storlek och vilken produkt som tillverkas. Ofta är mycket av arbetet automatiserat. Då kan det gå till ungefär så här:
Produkten, exempelvis en plåtdetalj, slipas. Därefter hängs den upp i krokar och går via en bana till lackeringen som utförs av en robot. Lacken härdas i en ugn, därefter hängs den lackerade produkten av och lacken kontrolleras.
Industrilackerarens arbetsuppgifter utmed linjen kan vara att hänga upp och kroka av detaljer i ugnen, övervaka roboten och fylla på material samt avsyna den färdiga lacken. Arbetet kan ske i ett arbetslag som roterar mellan arbetsuppgifterna. Skiftarbete förekommer.

Astma och lackering
Om man har astma och har haft behov av behandling mot astma de senaste 2 åren, blir man troligtvis ej godkänd avseende bland annat lagstadgad härdplastundersökning.
Även om man gått färdigt en relevant utbildning, riskerar man att få yrkesförbud när man kommer ut i arbetslivet.

Utbildning

Det vanligaste är att man utbildas på företaget. Grundutbildning till lackerare finns inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering.

Visste du att...?
Ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens (moderna) betydelsen menas det med "Industriell tillverkning" att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas (ofta på fabriker).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.