På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Billackerare Spela filmen

Billackerare

Billackeraren arbetar huvudsakligen med krockskadade och rostskadade bilar. Det som åtgärdas kan vara plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli billackerare.

När en bil fått en plåtskada tas den först till bilskadereparatören. Efter att bilskadereparatören har lagat skadorna på bilen täcker billackeraren delar som inte ska lackeras med tejp, plast eller papp. En billackerare kan arbeta på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad.

Motivlackering görs av lackerare med sinne för motiv och färgkombinationer. Denna typ av lackering fordrar särskild utrustning och genomförs ofta på speciella verkstäder. Lackering av lastbilar, maskiner och bussar utförs av särskilda lackerare på speciella verkstäder. Se gärna en mycket kort film (längd ca 40 sek) - om en tjej som valde att bli billackerare, hon förklarar varför hon gjorde det yrkesvaIet - här är snabblänk till filmen. Se gärna även Skolverkets 60sek-film - här är snabblänk.

Astma och billackering
Om man har astma och har haft behov av behandling mot astma de senaste 2 åren, blir man ej godkänd avseende lagstadgad härdplastundersökning.
Även om man gått färdigt utbildning till fordonstekniker eller billackerare, får man yrkesförbud när man kommer ut i arbetslivet.

Utbildning

Billackerare utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering. Utbildning till billackerare, för vuxna, kan förekomma inom Komvux eller som arbetsmarknadsutbildning som man kan gå om man är arbetssökande, inskriven på Arbetsförmedlingen.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är i Sverige liten och de flesta yrkesutövare arbetar som industri- eller billackerare. Arbetslösheten bland bil- och fordonslackerare är låg, dock med regionala variationer.

Visste du att...?
Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.