Bilskadereparatör
Spela filmen

Bilskadereparatör

Bilskadereparatör är ett yrke för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se som nytillverkade ut efter reparationen. Som bilskadereparatör jobbar du med krock- eller rostskadade fordon och det handlar om att mäta, rikta, svetsa, återställa och byta detaljer.

Arbetsmiljön är bra och jobbet underlättas betydligt av moderna tekniska hjälpmedel. Bilskadereparatör, eller bilplåtslagare som yrket också kallas, är ett hantverksyrke där man ständigt lär sig nya saker.

Yrket är mångsidigt eftersom ingen skada är den andra lik och därför kräver nya lösningar. Att reparera karossdetaljerna kräver mycket form- och fingertoppskänsla. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas bort. Ofta används också olika limningstekniker för att fästa material mot varandra. 

En kostnadsberäkning görs utifrån den tid det normalt tar att utföra olika moment. Eftersom försäkringsbolag ofta är med och betalar arbetet är det vanligt att innehållet i arbetsplanen diskuteras med dem. En bilskadereparatör bör ha kunskap om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering.

Vuxenutbildning kan finnas på komvux och passande utbildning kan även finnas på yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Framtiden för bilskadereparatörer påverkas av att branschen har blivit mer miljömedveten. Mer ska repareras och återanvändas, snarare än ersättas och slängas. Kanske ännu viktigare är att nya material tas fram för att minska bilens miljöbelastning, vilket innebär att det uppstår nya arbetsmoment som kräver kompetenser som idag ligger mellan bilskadereparatörens och billackerarens.

Enligt Transportgruppen kommer de som har känsla och intresse för yrket ha goda möjligheter att få jobb de närmsta åren.

Personliga egenskaper

En bilskadereparatör ska ha känsla för form, vara noggrann och kunna göra avancerade skadeberäkningar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.