På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fordonsmekaniker
Spela filmen

Fordonsmekaniker

Fordonsmekaniker är ett samlingsnamn för alla som analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon och arbetsmaskiner.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, i första hand på inriktningar Personbil och Lastbil- och mobila maskiner

Motsvarande utbiIdningar kan finnas på Komvux (vuxenutbildningen) eller av Arbetsförmedlingen anordnas som arbetsmarknadsutbildningar.
Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Vanligtvis ställs på yrkeshögskoIeutbiIdningar förkunskapskrav (att man har en examen från fordonsprogrammet inom gymnasieskolan).

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 96 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Flera yrken som du kanske kan bli intresserad av är bland annat: maskinreparatör, cykelmekanikertågreparatör, kontorsmaskinreparatör, elektronikreparatörbilbärgare, skogsmaskinsförarebilförsaljare, billackerare, bilrekonditionerare, transportledare, transportplaneraretrafiklarare/körskoIeIärare, trafikinspektör (uppkörningsinspektör) och yrkeslärare (fordonslärare).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.