Däckmontör
Spela filmen

Däckmontör

Däckmontörer kan även kallas för däck- och hjulmekaniker.

Att reparera och montera nya däck och balansera hjul är några av däckmontörens arbetsuppgifter. Att ha kundkontakter och informera om produkterna är också en viktig del av arbetet.

Arbetet innebär att reparera, montera och serva transportfordon som verkar i samhället. Till sin hjälp att utföra detta arbete, är dagens moderna arbetsplatser utrustade med ett antal specialverktyg, såsom fordonsliftar och tryckluftsdrivna handverktyg.

När däckmontören ska reparera eller byta ett däck, används monteringsmaskiner som hjälp att demontera och montera däcket. Efter att däcket bytts eller reparerats balanseras det. Det görs i en maskin där hjulet roterar och vägs av. Maskinen undersöker och noterar var och hur stora vikter som skall fästas på hjulet. Detta sker alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.

Däckmontörer arbetar också med att rekommendera däcktyper, fälgar och tillbehör. Att byta och reparera däck på lastbilar, traktorer, entreprenadmaskiner och industrifordon ingår i en utbildad montörs vardag.

Utbildning

Grundutbildning inom fordon finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogram.

Vidareutbildningar anordnas inom branschen.

Framtidsutsikter

Antalet arbetstillfällen styrs av en ständigt ökande fordonspark inom transportsektorn, vilket medför att branschen är i ett växande behov av utbildade däckmontörer. Antalet arbetstillfällen styrs bland annat av hur många bilar som säljs och regionala skillnader förekommer. Branschen är konjunkturkänslig och förändringar kan ske snabbt.

Arbetsplats

En däckmontör arbetar som regel på en gummiverkstad eller bilverkstad.

Visste du att... ?

... Midsommarhelgen är den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor. Detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1172 Lediga jobb som däckmontör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.