På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Däckmontör
Spela filmen

Däckmontör

Däckmontörer kan även kallas för däck- och hjulmekaniker.

Att reparera och montera nya däck och balansera hjul är några av däckmontörens arbetsuppgifter. Att ha kundkontakter och informera om produkterna är också en viktig del av arbetet.

Arbetet innebär att reparera, montera och serva transportfordon som verkar i samhället. Till sin hjälp att utföra detta arbete, är dagens moderna arbetsplatser utrustade med ett antal specialverktyg, såsom fordonsliftar och tryckluftsdrivna handverktyg.

När däckmontören ska reparera eller byta ett däck, används monteringsmaskiner som hjälp att demontera och montera däcket. Efter att däcket bytts eller reparerats balanseras det. Det görs i en maskin där hjulet roterar och vägs av. Maskinen undersöker och noterar var och hur stora vikter som skall fästas på hjulet. Detta sker alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.

Däckmontörer arbetar också med att rekommendera däcktyper, fälgar och tillbehör. Att byta och reparera däck på lastbilar, traktorer, entreprenadmaskiner och industrifordon ingår i en utbildad montörs vardag.

Utbildning

Grundutbildning inom fordon finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogram.

Vidareutbildningar anordnas inom branschen.

Framtidsutsikter

Antalet arbetstillfällen styrs av en ständigt ökande fordonspark inom transportsektorn, vilket medför att branschen är i ett växande behov av utbildade däckmontörer. Antalet arbetstillfällen styrs bland annat av hur många bilar som säljs och regionala skillnader förekommer. Branschen är konjunkturkänslig och förändringar kan ske snabbt.

Arbetsplats

En däckmontör arbetar som regel på en gummiverkstad eller bilverkstad.

Visste du att... ?

... Midsommarhelgen är den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor. Detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Däckmontör

Arbetsgivare / Ort: YouCruit AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 May (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Däckmontör/Däck- och hjulmekaniker

Om jobbet
Nu söker vi fler däckmontörer för säsongsarbete ute hos våra kunder runt om i Stockholm!  All typ av erfarenhet av verkstadsmiljö alternativt bilmekaniker eller tidigare däcksäsongsarbete är meriterande. Detta är en perfekt möjlighet för dig som söker en ny utmaning & erfarenhet, studerar eller vill skapa nya värdefulla kontakter inom fordonsindustrin. Stor chans till fortsatt arbete efter säsongen vid väl utfört arbete! Är du händig och visar framfötterna genom ett gott arbete så kommer möjligheten finnas att fortsätta jobba även efter högsäsongen, antingen som däckmontör eller som fordonstekniker / bilmekaniker.  Krav:       B-körkort       Svenska i tal samt skrift   Placeringsort: Stockholm    Intervjuer sker löpande.    Lämna in din ansökan nu, eller tipsa en vän!
Arbetsgivare
YouCruit AB
Ansökan
Ansök senast 26 May (15 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Däckmontör

Arbetsgivare / Ort: Aditro Logistics Staffing AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 May (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Däckmontör/Däck- och hjulmekaniker

Om jobbet
Om oss Genom väl beprövade metoder och arbetssätt hjälper vi logistik- och industriföretag att optimera sin verksamhet och därmed minska sina personalkostnader. Vi planerar, levererar och opererar vårt åtagande genom en mycket erfaren och specialiserad organisation inom logistik- och industriområdet. Aditro Logistics Staffing levererar tjänster inom Uthyrning, Entreprenad, Rekrytering och konsulterande tjänster. Läs gärna mer på aditrologistics.se Aditro Logistics Staffing AB är ett Auktoriserat Bemanningsföretag vilket innebär bland annat att alla anställda är kollektivavtalsanslutna och att vi som företag följer alla de regler som dikteras av branschens kollektivavtal, leveransvillkor och skrivelser om försäkringsåtaganden. Vad vi erbjuder dig Du kommer möta utmaningar, bli inspirerad och vara stolt över att gå till jobbet. Hos Aditro Logistics Staffing är alla lika värda. Vi tar väl hand om varandra och våra beteenden är att ständigt engagera, prestera och utveckla oss själva och de uppdrag och samarbeten vi jobbar med. Vi erbjuder stor möjlighet till personlig utveckling genom alla de olika kunduppdrag vi har. Hos oss är det viktigt med ett engagerat ledarskap. Hos oss träffar du din chef varje vecka, i många fall varje dag. Arbetsuppgifter I ditt arbete som däckmontör kommer du att få ta emot kunders bilar. I dina huvudsakliga arbetsuppgifter ingår: • att skifta däck • balansera • inlagring på däckhotell I arbetsuppgifterna ingår även kundmottagande och hantering i kundens datasystem därav är det viktigt att du som söker är serviceinriktad och har arbetat i ett dataprogram tidigare, meriterande systemprogrammet Däckdata 5. Då det förekomma en del tunga lyft ser vi därför att du som söker har god fysik. Du kommer även att få köra in kundernas bilar till verkstaden så B-körkort är ett måste. Arbetstiderna är skiftform och varierar mellan 6-15 och 11-20. Din profil För att trivas som däckmontör hos vår kund ser vi att du som söker har grundläggande kunskapar inom däck, tidigare erfarenhet av att byta och skifta däck. Du är en person som har ett intresse för bilar och du tycker om att arbeta med kroppen då detta är ett fysiskt krävande arbete. Som person är du en problemlösare, noggrann och stresstålig. Krav: • Grundläggande kunskaper inom däck • Erfarenhet av däckskifte • B-körkort • Prestigelös, noggrann, serviceinriktad och hårt arbetande • Talar och skriver svenska obehindrat • Grundläggande kunskaper i engelska Meriterande krav: • BE – Körkort är meriterande • Truckkort är meriterande • System Däckdata 5 • Utbildad som fordom tekniker Urval sker löpande så välkommen med din ansökan redan idag!
Arbetsgivare
Aditro Logistics Staffing AB
Hemsida: http://aditrologistics.se/
Ansökan
Ansök senast 31 May (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.