Bilbärgare, som också kallas för bärgare eller ibland för dragbilschaufförer, transporterar havererade fordon. De får oftast sina uppdrag via en larmcentral. Ibland kommer de först till en olycksplats och medverkar då i räddningsarbetet.
Bilbärgare har ett rörligt och varierande arbete med bilbärgnings- och bilassistanstjänster. Uppdragen kan handla om att bärga stulna bilar eller transportera havererade fordon till motorverkstad eller till lackverkstad. Även enklare reparationer och arbete med starthjälp och låsöppning ingår i jobbet.
Arbetet förutsätter att man har intresse för bilar. Man kör antingen en mindre garagebärgare, en flakbärgare eller en tungbärgare, som klarar av bärgning av långtradare och bussar.
Som bilbärgare har man jour antingen i hemmet eller på kontoret och åker ut på akuta eller beställda uppdrag. Det innebär att man hela tiden ska vara redo för att göra en insats. Det inkommer alltid många uppdrag vid besvärligt väglag.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Det vanligaste sättet att lära sig yrket är att man åker med en erfaren bilbärgare som lärling.
Många bärgningsfirmor föredrar att rekrytera personer som har yrkesmässig erfarenhet av fordonsreparationer till bärgaryrket.
För att arbeta med flakbärgare eller tungbärgare måste man ha C-körkort för lastbil. Det är meriterande att ha körkort med CE-behörighet.
Bra grundutbildning får du på gymnasiets Fordons- och transportprogrammet.
Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
En bilbärgare kommer i kontakt med många människor. Det är viktigt att vara stabil, flexibel, serviceinriktad och kunna behålla lugnet även i pressande situationer.
Visste du att...?
... Midsommarhelgen i Sverige är den värsta trafik-helgen på hela året. Med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor, detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.
Länktips
- Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd
- trafikverket.se - Nollvisionen
- mobilitetscenter.se - Körlämplighet
- transportstyrelsen.se
- Svt.se - 3D övergångsstället ska få bilister att sänka farten
- mobilkranföreningen.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret