Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon, oftast på en verkstad med datorstöd och utrustning för tunga lyft. Även fältservice förekommer och då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats.
Maskinmekaniker arbetar oftast både i verkstaden och på fältet med entreprenadmaskiner eller skogs- och lantbruksmaskiner.
Alla maskiner ska servas efter en viss tid i drift och för att spara tid och hålla nere kostnaderna servas de flesta maskiner på den arbetsplats där de håller till. Det kan handla om att åka ut till ett vägarbetsområde och serva en grävmaskin eller till en grustäkt och serva en lastmaskin. Dessutom kan ett fordon eller en maskin gå sönder varför fältmekanikern får vara beredd på att utföra reparationer på plats, ibland under svåra förhållanden.
Trafik samt väder och vind är faktorer som påverkar arbetet. Innan fältmekanikern ger sig iväg på ett uppdrag packas servicebilen med de verktyg, reservdelar och instruktionsböcker som man tror att man behöver. Resorna kan vara långa och det gäller att planera och vara väl förberedd.
Om det inte handlar om en service enligt serviceprotokoll så börjar alltid mekanikerns arbete med felsökning. Delar demonteras, rengörs och repareras eller byts ut. Ibland förekommer svets- och smidesarbete. När arbetet är utfört kontrollerar mekanikern att felet är åtgärdat genom att starta fordonet och testa funktionen.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Lastbils- och maskinmekaniker utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Lastbil och mobila maskiner
Yrkesverksamma lastbils- och maskinmekaniker vidareutbildas kontinuerligt inom branschen.
Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.
Framtidsutsikter
Det finns ett ständigt behov av lastbilsmekaniker och relativt få utbildar sig till yrket. Under det kommande åren väntas det bli mycket liten konkurrens om jobben.
Personliga egenskaper
En fältmekaniker arbetar oftast ensam vilket ställer höga krav på yrkeskunnande och förmåga att arbeta självständigt.
Både lastbils- och maskinmekaniker har många kundkontakter. Det är därför viktigt att vara serviceinriktad och kunna kommunicera och samarbeta även under stressiga situationer.
Arbetsplats
De flesta lastbilsmekaniker arbetar på lastbilsverkstäder. Man kan också arbeta med så kallat påbyggnadsarbete, vilket innebär att man specialinreder lastbilar. En del lastbilsmekaniker och de flesta maskinmekaniker arbetar som fältmekaniker.
Länktips
- Arbetsmiljöverket
- Framtid.se - Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd
- transportstyrelsen.se - regler om kör- och vilotider
- trafikverket.se - om nollvisionen
- transportstyrelsen.se - grundutbildning
- Svt.se - Övergångsställe i 3D
- mobilkranföreningen.se
- transportstyrelsen.se - om körkort
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret