På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lastbils- och maskinmekaniker
Spela filmen

Lastbils- och maskinmekaniker

Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon, oftast på en verkstad med datorstöd och utrustning för tunga lyft. Även fältservice förekommer och då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats.

Maskinmekaniker arbetar oftast både i verkstaden och på fältet med entreprenadmaskiner eller skogs- och lantbruksmaskiner.

Alla maskiner ska servas efter en viss tid i drift och för att spara tid och hålla nere kostnaderna servas de flesta maskiner på den arbetsplats där de håller till. Det kan handla om att åka ut till ett vägarbetsområde och serva en grävmaskin eller till en grustäkt och serva en lastmaskin. Dessutom kan ett fordon eller en maskin gå sönder varför fältmekanikern får vara beredd på att utföra reparationer på plats, ibland under svåra förhållanden.

Trafik samt väder och vind är faktorer som påverkar arbetet. Innan fältmekanikern ger sig iväg på ett uppdrag packas servicebilen med de verktyg, reservdelar och instruktionsböcker som man tror att man behöver. Resorna kan vara långa och det gäller att planera och vara väl förberedd.

Om det inte handlar om en service enligt serviceprotokoll så börjar alltid mekanikerns arbete med felsökning. Delar demonteras, rengörs och repareras eller byts ut. Ibland förekommer svets- och smidesarbete. När arbetet är utfört kontrollerar mekanikern att felet är åtgärdat genom att starta fordonet och testa funktionen.

Utbildning

Lastbils- och maskinmekaniker utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Lastbil och mobila maskiner

  Yrkesverksamma lastbils- och maskinmekaniker vidareutbildas kontinuerligt inom branschen.

  Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

  Framtidsutsikter

  Det finns ett ständigt behov av lastbilsmekaniker och relativt få utbildar sig till yrket. Under det kommande åren väntas det bli mycket liten konkurrens om jobben.

  Personliga egenskaper

  En fältmekaniker arbetar oftast ensam vilket ställer höga krav på yrkeskunnande och förmåga att arbeta självständigt.

  Både lastbils- och maskinmekaniker har många kundkontakter. Det är därför viktigt att vara serviceinriktad och kunna kommunicera och samarbeta även under stressiga situationer.

  Arbetsplats

  De flesta lastbilsmekaniker arbetar på lastbilsverkstäder. Man kan också arbeta med så kallat påbyggnadsarbete, vilket innebär att man specialinreder lastbilar. En del lastbilsmekaniker och de flesta maskinmekaniker arbetar som fältmekaniker.

  Länktips

  Visa mer
  Visa mindre

  343 Lediga jobb

  Skadereparatör

  Arbetsgivare / Ort: Holmgrens Bil AB
  Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  Ansök senast idag
  Publicerad: 2021-06-21
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Om jobbet
  Vi är i stor tillväxtfas på vår Skadeverkstad som ligger i Vättersnäs och behöver utöka vårat team med fler lagspelare och söker nu tre Skadereparatörer. Om Holmgrens Bil Vi bryr oss" är vår värdegrund och den genomsyrar allt vi gör på Holmgrens Bil. Den står för hur vi bemöter våra kunder och varandra. Våra ledstjärnor i vardagen är Glädje, Respekt, Ansvar och Sparsamhet. Om tjänsten Du kommer att ingå i ett team med duktiga skadereparatörer och du kommer att få arbeta med att åtgärda varierande fordonsskador som reparations- och karosseriarbeten. Det är mycket meriterande om du har erfarenhet av den senaste teknologin inom karosseri, har arbetat med moderna riktbänkar och större skador. Som skadereparatör hos oss får du regelbunden utbildning hos våra generalagenter. Vi arbetar med märkena BMW, Mini, Hyundai, Mitsubishi, Nissan, Ford, Saab och Peugeot. Om dig För oss på Holmgrens Bil är det viktigt med rätt person är på rätt plats. Din personlighet och attityd är därför avgörande för tjänsten. Vår devis är att nöjda medarbetare skapar nöjda kunder. Som person är du positiv, målmedveten och ser möjligheter. Vi är på jakt efter dig med fordonsteknisk utbildning, inriktning karosseri eller motsvarande utbildning/erfarenhet. Du är en person som kan arbeta självständigt men även som en del i ett arbetslag. Du är noggrann, har ett gott handlag och viljan att hela tiden bli bättre. Ett positivt sätt och en god förståelse för vad kunden förväntar sig av en Sveriges största bilhandlare krävs för rollen. Har du certifikat eller vidareutbildningar ses det självklart som en merit. B-körkort är ett krav. Ansökan Ansök senast 3 augusti 2021. För mer information om tjänsten kontakta Platschef Senad Hodzic på telefon 0730-494031. Vi arbetar löpande med urvalsprocessen, så vänta inte med att ansöka då tjänsten kan bli tillsatt före sista ansökningsdatum. Välkommen med din ansökan!
  Arbetsgivare
  Holmgrens Bil AB
  Hemsida: http://www.holmgrensbil.se/
  Ansökan
  Ansök senast idag

  Ansök här
  VISA MINDRE

  Mekaniker

  Arbetsgivare / Ort: Fiks Group AB
  Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  Ansök senast idag
  Publicerad: 2021-07-30
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Kvalifikationer
  Arbetslivserfarenhet
  Krav
  • Lastbilsmekaniker

  Om jobbet
  Om tjänsten Vi söker dig som har ett brinnande intresse för bilar och har en bra servicekänsla. i Tjänsten innebär varierande uppgifter allt från bilar till lättlastbil. Däckskifte, bromsklossar, hydraulik etc. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet, hur du är som person. Vi söker dig som har tidigare erfarenhet inom bilbranschen, är flexibel och lösningsorienterad. Du är stresstålig och gillar när det händer mycket då vi arbetar i ett högt tempo. Din profil Som person är du självgående och ser alltid kundens behov som en självklar utgångspunkt. Du är social, positiv och uthållig och gör det som krävs för att varje kund ska bli nöjd. Om verksamheten Fiks Group AB erbjuder inhyrning av personal under korta eller längre perioder. Fiks skall upplevas som en naturlig samarbetspartner i Mälardalen när behov av personal uppstår. Genom en nära relation mellan företag och personal arbetar vi tillsammans för att nå våra uppsatta mål. Vi vill skapa nöjda kunder och nöjd personal. Vi rekryterar kompetent personal, utvecklar och bemannar kundens verksamhet. Vår snabbhet och kompetens är vår styrka och er möjlighet. Fiks Group är ett auktoriserat bemanningsföretag i ALMEGA.
  Arbetsgivare
  Fiks Group AB
  Ansökan
  Ansök senast idag

  Ansök här
  VISA MINDRE

  Bilmekaniker

  Arbetsgivare / Ort: Bildelsvärlden AB / Bollnäs
  Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  Ansök senast idag
  Publicerad: 2021-06-03
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Kvalifikationer
  Arbetslivserfarenhet
  Meriterande
  • Fordonstekniker/Bilmekaniker/Personbilsmekaniker

  Om jobbet

  Nu söker vi på Bildelsvärlden AB flera kollegor till vårt arbete som bilmekaniker

  Har du intresse för bilar och är problemlösare och har ett välja att utveckla och levererar din arbete med kvalité? så kanske är dig som vi söker

  Det är viktig för oss är att du som söker jobbet att kunna utveckla i din roll som tekniker och digitalisering då branschen står i en förändring och detta är i fokus

  Arbetsuppgifter:

  att meka med olika typ bilar detta bilar är antingen vår bilar eller kundens bilar

  och eventuellt försäljning av bildelar på nätet

  arbetsplats:

  Nybyggesvägen 5091 Bildelsvärlden AB

  Ansökan kan du göra på detta plattformen arbetsförmedling (mail)

  Vi ser fram emot din ansökan

  Arbetsgivare
  Bildelsvärlden AB
  Söräng Nybyggesvägen
  82193 Bollnäs
  Hemsida: https://bildelsvarlden.se/bilservice.html
  Ansökan
  Ansök senast idag

  Ansök via mejl
  [email protected]
  VISA MINDRE

  Bilmekaniker

  Arbetsgivare / Ort: Bil & Däckservice Mantorp AB / Mantorp
  Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  Ansök senast idag
  Publicerad: 2021-06-03
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Kvalifikationer
  Arbetslivserfarenhet
  Meriterande
  • Fordonstekniker/Bilmekaniker/Personbilsmekaniker

  Språk
  Krav
  • Svenska
  Meriterande
  • Engelska

  Om jobbet

  Vi söker nu en driven och nyfiken mekaniker till vår verkstad. Vi tror att du som söker är tekniskt kunnig, kommunikativ och du är självfallet stolt i ditt yrkesutövande. När du arbetar som bilmekaniker hos oss ska du ha ett gott sinne för affärer och förstå vikten av att sätta kunden och service i första rummet. Du kommer att jobba nära kunden och behöver därför ha förmågan att skapa långsiktiga kundrelationer. Tjänsten innebär service, reparationer och felsökningar på personbilar, husbilar, husvagnar, lätta lastbilar av de flesta märkena.


  Kvalifikationer

  För att vara aktuell för rollen ser vi att du har:

  • Ett brinnande teknik- och fordonsmekaniskt intresse

  • Dokumenterad relevant utbildning

  • Dokumenterad erfarenhet av arbete som fordonsmekaniker

  • God administrativ förmåga och datorvana

  • Goda kommunikativa egenskaper

  • Ett gott kundbemötande

  Du är flexibel och strukturerad i ditt arbete samtidigt som du är ansvarsfull och ser utmaningar som ett naturligt steg i karriären. Du är socialt utåtriktad, har samarbetsförmåga och kan även arbeta under tidspress. Du har lätt för att ta till dig nya instruktioner och vi ser det som en självklarhet att du har ett starkt bilintresse och har känsla för service. Minst B körkort är ett krav.

  Tjänsten är en heltidstjänst. Vi tillämpar sex månaders provanställning och därefter tillsvidareanställning samt individuell lönesättning. Urval och intervjuer sker löpande. Tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.

  Arbetsgivare
  Bil & Däckservice Mantorp AB
  Magasinsvägen 36
  59557 Mantorp
  Ansökan
  Ansök senast idag

  Ansök via mejl
  [email protected]
  VISA MINDRE

  Lastbilsmekaniker till Abbekås Åkeri

  Arbetsgivare / Ort: Eterni Sweden AB
  Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
  Ansök senast idag
  Publicerad: 2021-06-22
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Kvalifikationer
  Arbetslivserfarenhet
  Krav
  • Lastbilsmekaniker

  Om jobbet

  LASTBILSMEKANIKER SÖKES TILL ABBEKÅS ÅKERI

  Tycker du om att arbeta med varierande uppgifter och tänka lösningsorienterat? Trivs du med att arbeta fysiskt och ser kvalitetsmedvetenhet som en självklarhet? Vill du vara en del av en organisation som värderar samarbete högt? Då ska du söka denna tjänst idag!

  ARBETSUPPGIFTER
  Som Mekaniker på Abbekås Åkeri kommer du arbeta med att ta emot arbetsorder med skador och fel som ska repareras på lastbilarna. Du kommer därför behöva prioritera och organisera dina arbetsdagar och arbetsuppgifter tillsammans med ditt team, där du också får uppgifter tilldelade dig. Bilarna repareras hos Abbekås Åkeri och du kommer därför att utgå från deras verkstad. Samt att arbete utanför Abbekås Åkeri kan förekomma. Du kommer främst utföra arbetsuppgifter som:
   
  • Reparation av lastbilar
  • Att arbeta efter givna arbetsordrar samt instruktioner
  • Arbeta i ett härligt team där kunden står i centrum

  PERSONLIGA EGENSKAPER OCH KVALIFIKATIONER
  För att trivas i rollen är du initiativtagande, snabblärd och lösningsorienterad. Du uppskattar att arbeta självständigt och tar ansvar för ditt arbete. Vidare ser du kvalitetsmedvetenhet och noggrannhet som en självklarhet. Du tar dig an nya uppgifter snabbt och har en förmåga att organisera och strukturera ditt arbete. Du värderar god samarbetsförmåga högt och trivs med att arbeta fysiskt.
  Viktigt för tjänsten:
   
  • God kommunikations- och samarbetsförmåga.
  • Utbildad lastbilsmekaniker och/eller ett antal års erfarenhet från liknande roller.
  • Behärskar svenska och engelska i tal och skrift.
  • B-körkort och meriterande med C och E-körkort.

  OM TJÄNSTEN
  Tjänsten som Mekaniker är ett konsultuppdrag på heltid. Därefter finns det goda möjligheter att få en anställning direkt hos Abbekås Åkeri i Staffanstorp som ser långsiktigt på denna tjänst. Arbetstiderna är främst måndag-fredag 07.00-16.00 men du behöver vara flexibel. Du blir till en början anställd av Eterni Sweden AB och arbetar som konsult.

  ÖVRIGT
  Sök tjänsten genom att klicka på ”sök denna tjänst” längst upp på den här sidan. Vi arbetar med löpande urval så vänta inte med att skicka in din ansökan. Dina frågor angående rekryteringsprocessen svarar Annika Lantz på via 0738-617271 eller [email protected]

  Varmt välkommen med din ansökan!
   
  Arbetsgivare
  Eterni Sweden AB
  Hemsida: www.abbekasakeri.se
  Ansökan
  Ansök senast idag

  Ansök här
  VISA MINDRE
  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.