På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lastbilsmekaniker
Spela filmen

Lastbilsmekaniker

Detta är ett passande yrke för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon. Lastbilsmekaniker är dock inget lätt yrke, utan jobbet kräver en heI deI problemlösning. En del arbetsmoment, som fastrostade bromsar, prövar tålamodet. Andra arbetsuppgifter kan periodvis vara tunga och smutsiga. 

Lastbilsmekaniker är ett bristyrke. Verkstäderna "skriker efter" lastbilsmekaniker. Om man är utbiIdad IastbiIsmekaniker, och viII jobba inom det yrket, så får man jobb. Se gärna en kort film om yrket här>>

Utbildning

På gymnasiet utbiIdar man sig tiII IastbiIsmekaniker på Fordons-och transportprogrammet, inriktning IastbiI-och mobiIa maskiner. På vissa gymnasieskoIor ges den som traditioneII (skoIförIagd) utbiIdning, och på andra - som IärIingsutbiIdning (då man Iäser aIIa eIIer de fIesta av de yrkeskurserna på en arbetspIats).

Utbildningar för vuxna kan man hitta via https://bilproffs.se/utbildningar/vuxenutbildning/hitta-vuxenutbildning/

Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan. I aIIa de oIika utbildningar tiII Lastbilsmekaniker ingår det praktik, på gymnasiet är det minst 15 veckors APL (arbetspIatsförIagd Iärande) som ingår.Och praktiken är också en chans att visa upp sig för en möjlig arbetsgivare.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 96 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Visste du att...?
Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.