På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hydraulikkonstruktör
Spela filmen

Hydraulikkonstruktör

Som hydraulikkonstruktör arbetar man med att utveckla komponenter eller system som ska uppfylla uppställda funktions- och miljökrav.
Att ta fram ritningsunderlag i 2D alternativt i 3D med relevanta mått samt bestämma form- och toleranskrav, beroende på bland annat produktionsmetod, är ofta en stor del av jobbet.

Hudraulikkonstruktören jobbar oftast i team, tillsammans med andra konstruktörer, projektledare, inköpare, produktionstekniker mm. En viktig del i arbetet är därför en väl fungerande kommunikation med beställare/kunder och kollegor.
De konkreta arbetsuppgifter kan variera från ett projekt till nästa, mycket beroende på kund och projekt, men fokus ligger ändå alltid på produktutveckling inom området hydraulik.
Arbetet kan exempelvis handla om att utveckla fordon, robotar, borriggar och andra komplexa hydrauliksystem.

Ofta arbetar man i projekt av varierande teknisk och kommersiell komplexitet, i nära samarbete med beställare/kunder. Ibland arbetar man under längre perioder på plats hos kund och ibland "sitter man" mest på företagets kontor (det företaget som man har sin anställning hos).

Arbetsuppgifterna för hydraulikkonstruktörer handlar i huvudsak ofta om att förbättra befintliga samt utveckla nya hydraulsystem i exempelvis avancerade fordon.

Exempelvis kan man arbeta med helmaskinslösningar och man är delaktig i hela processen från prototyp till färdig produkt, inklusive att skapa ritningsunderlag med relevant måttsättning samt form- och lägestoleranser. 

Arbetstitlar
Arbetstitlar kan variera, exempelvis kan det stå "produktutvecklare" i ditt anställningsavtal.

Personliga egenskaper
Personliga egenskaper som krävs är att man är initiativrik, analytisk och strukturerad samt har mycket god förmåga att samarbeta med andra. Vidare måste man vara engagerad och intresserad av att arbeta i kreativa miljöer med stark känsla för kvalitet och ständig utveckling.
Man behöver också ha ett stort intresse av att följa upp att konstruktionerna fungerar i verkligheten i en bransch med hårda krav på driftsäkerhet och tillgänglighet.

Utbildning

Ingenjörsutbildning med goda kunskaper och erfarenhet av konstruktion/utveckling av hydraulsystem, inklusive mobila hydraulsystem. Relevant utbildning kan t.ex vara att man är utbildad civilingenjör eller högskoleingenjör med inriktning mot hydraulik.
Kunskaper och erfarenhet av mekanisk konstruktion och även av skogsmaskinteknik är ofta meriterande.
Även utbildade mekanikkonstruktörer med stort intresse för hydraulik kan få jobb som hydraulikkonstruktörer.

Övriga kvalifikationer
Goda kunskaper i engelska i tal och skrift kan krävas samt körkort (som lägst behörighet B, för personbil). Meriterande är om man har kunskap om systemhydraulik och pneumatik inom mobile hydraulics dvs. tryck och flödesdimensionering, hydraulschema, pumpar, tryckbegränsningsventiler, ventilblock, propotional och patronventiler, ackumulatorer, filter samt god kännedom om olika produktionsmetoder och dess påverkan på utformning av komponenter. Viktigt är också att man är duktig i CAD, exempelvis Catia och/eller Creo.

Övrigt

Lilla ordboken
CAD - en förkortning som står för det engelska uttrycket Computer-aided design.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): cirka 31.000 kr/månad.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.