På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Civilingenjör i maskinteknik

Civilingenjör i maskinteknik

Som civilingenjör i maskinteknik har man gedigna kunskaper i samspelet mellan material, krafter och rörelser. Eftersom ämnet "maskinteknik" är mycket brett brukar de flesta ingenjörer inom maskinteknik specialisera sig mot något eller några av maskinteknikens delar, till exempel:

Mekanik
Inom det område använer man sig i första hand av kunskaper om hur fysiska kroppar påverkas av yttre krafter och rörelser för att exempelvis utforma deformationszoner på fordon.

Termodynamik
Inom det område använer man sig i första hand av kunskaper i hur värme, tryck och entropi påverkar system i relation till energi och energiomvandling för att designa nya, effektiva kylanläggningar eller värmetåliga bromsbeläggningar.

Materialkunskap
Inom det område använer man sig av kunskaper i "allt" ( från klassisk materiallära till kunskaper om nanopartiklar ) för att skapa saker som nanotrådar, polymerer eller supraledare.

Hållfasthetslära
Inom det område använer man sig i första hand av beräkningar i hur saker går sönder och slits för att säkerställa hållbarheten hos exempelvis broar och flygplansvingar.


Mekatronik och robotik
Inom det område använer man sig i första hand av kunskaper om hur man designar robotar och elektroniskt styrda system.

Produktdesign och produktutveckling
Inom det område använer man sig i första hand av kunskaper om hur man utvecklar nya produkter från idé till fysisk produktionslina.

Biomekanik
Inom det område använer man sig i första hand av förståelsen för hur djur, människor och växter fungerar ur ett mekaniskt perspektiv för att kunna utveckla hjälpmedel och metoder till användning inom exempelvis sjukgymnastik, ergonomi och elitidrott.

Flygteknik och aerodynamik
Inom det område använer man sig i första hand av kunskaper om hur man designar "allt" ( från högeffektiva jetmotorer till lågturbulenta vingskikt ).

Arbetsområden och arbetsplatser
Eftersom maskinteknik är ett så brett ämne kan man arbeta i nästan vilket teknikföretag som helst. Bredden gör också att man oftast är en del av ett större grupp/team där man agerar som länk mellan olika specialiteter.  
Det är vanligt att jobba i projekt, där man har en begränsad tid att lära sig det man behöver för att utföra arbetsuppgiften och sedan omsätta sina nya kunskaper i verkliga lösningar.

Circa två tredjedelar av alla civilingenjörer i maskinteknik (uppgift från april 2018) får sitt första jobb inom någon form av systemdesign eller produktdesign.

Mer konkret kan det handla om att:

- ingå i ett produktutvecklingsteam.
- vara produkttestare och/eller optimera en existerande design.
- analysera ett produktionssystem.
- samla in och analysera produktdata som en del av ett kvalitetsutvecklingsteam.

Att tänka på
Man behöver lära dig de specifika kraven, som just den arbetsplatsen ställer, under den första tiden på jobbet. Det är utbildningens bredd och personens förmåga att snabbt sätta dig in i nya situationer som arbetsgivare värdesätter.

Utbildning

Civilingenjörsprogrammen finns på många svenska högskolor och universitet, en heltidsutbildning på fem år. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, men i första hand på teknikprogrammet.

Arbetstitlar/yrkesroller som en civilingenjör i maskinteknik kan ha är bland annat:

Head of Product Development
Senior Supply Planner
Gruppchef inom produktutveckling
Strategic Configuration Manager
Delprojektledare
Processingenjör
Projektledare
Provningsingenjör
Teknikinformatör
Arbetsledare inom tillverkningsindustri
Fordonsingenjör
Robotutvecklare.

 

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.