På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Teknikinformatör
Spela filmen

Teknikinformatör

Har du ett brinnande teknikintresse och lätt för att uttrycka dig på ett pedagogiskt sätt? Då kan yrket Teknikinformatör vara rätt yrke för dig!

Ju mer teknik vi har i samhället desto mer teknisk information kommer det att behövas. Har du intresse för teknik och är en kommunikativ person som tycker om att träffa många människor och förmedla information, då kanske är yrket Teknikinformatör heIt rätt för dig!

Teknik finns överallt där det finns människor och förekommer i nästan alla sammanhang. Ny teknik behöver dock förklaras. Teknisk utveckling behöver beskrivas. Tekniska produkter och användningen av dem behöver åskådliggöras. Eftersom allt fler av våra vardagsprodukter och professionella utrustning i jobbsammanhang är tekniska, blir teknisk information som är pedagogisk, attraktiv och användarvänlig allt viktigare.

Den här utvecklingen har inneburit att de tekniska branscherna i Sverige och tekniska konsultföretag har ett stort behov av teknikinformatörer och tekniska skribenter. I dagsläget har de svårt att rekrytera och hitta rätt kompetens. Det är inte bara den tekniska utvecklingen som driver upp efterfrågan på teknikinformatörer. Ökade krav på teknisk information genom lagstiftning tillsammans med ett ökande behov av teknisk information i försäljnings-, support- och serviceledet är ytterligare bidragande faktorer.

Nya kanaler, medier och verktyg för information kräver särskild kompetens och specialister som kan hantera både den innehållsliga, informativa delen och den tekniskt mediala.

Teknikinformatörer har kunskap i hur man använder och publicerar information i nya kanaler och medier med hjälp av olika verktyg och system.

Utbildning

Utbildning till teknikinformatör kan finnas inom yrkeshögskolan, men även andra utbildningar på t ex högskola/universitet kan vara passande för anställning som teknikinformatör.

På gymnasieskolan finns det bra grundläggande utbildning på flera tekniska program t ex på Teknikprogrammets inriktning Informations- och medieteknik.

En annan ingång i yrket Teknikinformatör är genom arbete i någon "teknisk bransch" i kombination med språkintresse och förmågan att hantera stora mängder föränderlig information.

Arbetsplats

Som utbildad teknikinformatör kan man arbeta bland annat som teknikjournalist, teknisk informatör, teknisk skribent, redaktör eller kommunikatör men även som informationsutvecklare och informationsdesigner.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

27 Lediga jobb

Teknikinformatör med teknisk bakgrund

Arbetsgivare / Ort: Semcon Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-08-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Teknikinformatör

Om jobbet
Vill du använda dina tekniska kunskaper för att förenkla och förtydliga komplex teknik? Vi söker dig som har din tyngdpunkt i tekniken och som drivs av att hjälpa andra människor att förstå den. Rollen I din roll kommer du att hantera, strukturera, utveckla och paketera teknisk information om någon av våra kunders produkter. Det kan exempelvis handla om information som beskriver hur en produkt ska servas eller information som ska användas i utbildningssyfte. Gemensamt är att informationen behöver beskriva produktens tekniska funktioner och möjliggöra för läsaren att ta till sig den på ett effektivt sätt. För att säkerställa detta har du ett stort fokus på din målgrupp och anpassar språk, struktur och innehåll på texten för att möjliggöra en hög användarvänlighet. Du kommer att lära känna vår kunds verksamhet och bilda dig en djup kunskap om hur produkten fungerar. Vem är du? Vi tror att din bakgrund är inom teknik och letar efter en roll där du får använda dina tekniska kunskaper tillsammans med din pedagogiska förmåga. Du har en nyfikenhet för ny teknik och drivs av att skapa struktur och tydlighet för andra människor. Du har ett proaktivt förhållningssätt och är van vid att ta initiativ och driva dina projekt framåt. Vi tror att du har erfarenhet från att arbeta med fordon eller annan maskinell teknik samt har någon form av ingenjörsutbildning inom fordonsteknik, mekanik, mekatronik eller liknande. Vid sidan av dina tekniska kunskaper har du en mycket god förmåga i att uttrycka dig i text på både svenska och engelska, samt ett naturligt fokus på din målgrupp. Du har erfarenhet av att producera text i någon form från tidigare roller. Har du erfarenhet av att arbeta med produktinformation sedan tidigare är detta meriterande. Vilka är vi? Semcon är teknikbolaget som sätter människan före tekniken. Vi utgår alltid från slutanvändarens behov och beteenden när vi utvecklar produkter och tjänster. Det är så vi gör skillnad på riktigt runt om i världen - varje dag. För oss är inspiration grunden i allt vi gör. Vi är övertygade om att inspirerade medarbetare som har kul på jobbet vidgar sina perspektiv och presterar som allra bäst. Bland dina närmsta kollegor hittar du experter inom produktinformation, informationsarkitektur, tekniska illustrationer mm. Som en del av vårt affärsområde för produktinformation har du många kollegor i Sverige och internationellt att inspireras av, som alla hjälper våra kunder att ta sin produktinformation till nästa nivå! Har du frågor kring rollen eller om oss? Kontakta Jens Kramer (Hiring Manager) på [email protected] så berättar han mer! Välkommen in med din ansökan!
Arbetsgivare
Semcon Sweden AB
Ansökan
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Teknikinformatör med fokus på användaren

Arbetsgivare / Ort: Semcon Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-08-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Teknikinformatör

Om jobbet
Vi fortsätter att växa hos våra kunder i Öresundsregionen och söker nu fler seniora Teknikinformatörer som vill vara med på vår resa! Vad du kommer att göra: Du kommer att få lära känna din kunds verksamhet och få en god förståelse för deras produkter och nuvarande informationsstruktur. Med en god kännedom om både tekniken och användarens behov säkerställer du att kundens produktinformation bidrar till utmärkta användarupplevelser. Som teknikinformatör kommer du att analysera, strukturera, återanvända och utveckla teknisk information som är avgörande för att kundens produkt ska förstås och användas på rätt sätt. För att lyckas med detta har du en djup teknisk kunskap i kombination med ett pedagogiskt förhållningssätt och en känsla för struktur. Vem söker vi? Vi söker en erfaren teknikinformatör som vill ta sig an projekt där du får möjlighet till större ansvar för vår kunds information. Vi tror att du är driven och motiveras av att skapa lösningar som är effektiva och enkla att förstå. Som konsult hos oss kommer du att vara experten ute hos kund och ha god kunskap om möjligheterna med den senaste tekniken inom området. Vi söker därför dig som har en god förmåga att se utvecklingspotential hos kunden och hitta nya områden där våra lösningar kan göra skillnad, exempelvis genom digitalisering av produktinformation eller skapandet av en effektiv produktionsprocess. Vi tror att en naturlig nyfikenhet och ett stort allmänt teknikintresse är en förutsättning för att trivas i rollen. Du har även med dig: - God förmåga att uttrycka dig på engelska och svenska i både tal och skrift - Mycket god kommunikations- och samarbetsförmåga - Flera års erfarenhet som teknikinformatör - Utbildning inom maskinteknik eller liknande och/eller motsvarande arbetslivserfarenhet - Kunskap i topic-baserat skrivande - Kunskap i XML, gärna DITA Det är även meriterande om du har: - Erfarenhet från förpackningsindustri. - Erfarenhet av att arbeta i Scrum-team och agilt. Vilka är vi på Semcon? Semcon är teknikbolaget som sätter människan före tekniken. Vi utgår alltid från slutanvändarens behov och beteenden när vi utvecklar produkter och tjänster. Det är så vi gör skillnad på riktigt runt om i världen - varje dag. För oss är inspiration grunden i allt vi gör. Vi är övertygade om att inspirerade medarbetare som har kul på jobbet vidgar sina perspektiv och presterar som allra bäst. Med 1800 medarbetare i koncernen, varav 700 inom området för produktinformation finns det alltid kollegor att inspireras av. Vi kommer att intervjua löpande så tveka inte med att skicka in din ansökan om du tror att det här är rollen för dig. Vi ser fram emot att höra från dig!
Arbetsgivare
Semcon Sweden AB
Ansökan
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

TEKNISKA KONSULTER INOM PRODUKTINFORMATION & KOMMUNIKATION

Arbetsgivare / Ort: Sigma Technology Information AB / JÖNKÖPING
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Teknikinformatör

Om jobbet

Sigma Technology Information växer i Jönköping och vi söker nu flertalet nya kollegor inom våra områden teknik- och produktinformation, illustration, content writing och grafisk design.

Vi söker dig som har ett genuint intresse för teknik, text och bild och vill jobba som teknisk skribent, dokumentatör, informatör eller kommunikatör.

Uppdragen kan vara både på plats hos våra kunder eller på distans beroende på vad som passar för dig och för kunden.

Eftersom du kommer att arbeta som konsult är det viktigt att du trivs du med att samarbeta med nya människor, ofta i en internationell arbetsmiljö.


KVALIFIKATIONER

 • Stort intresse för text och bild
 • Teknisk bakgrund/utbildning alternativt stor teknisk förståelse och lätt för att ta reda på hur ny teknik fungerar genom att kommunicera med andra
 • Mycket goda kunskaper i både svenska och engelska, i både tal och skrift


MERITERANDE

 • Erfarenhet att jobba i Adobeprogrammen InDesign, Illustrator, Photoshop
 • Kännedom om XML, Content Management-system och Product Data Management-system


Vi lägger också stor vikt vid dina personliga egenskaper och din vilja att utvecklas i konsultrollen. Vi tror att du uppfyller följande:

 • Du är bra på att kommunicera med andra människor och skapar goda relationer
 • Du är noggrann, tar egna initiativ, är flexibel och ser lösningar istället för problem.
 • Du trivs med att samarbeta med människor i en internationell arbetsmiljö.


Vi har två prioriteringar: våra medarbetare och våra kunder. På Sigma Technology sätter vi dig som konsult i fokus. Om våra medarbetare mår bra så mår våra kunder bra!

Vi erbjuder dig goda möjligheter till utveckling och en variation av uppdrag. Vi tycker att det är viktigt att du trivs på jobbet och att vi får ha roligt tillsammans.

Vi tror också på långsiktighet och vill därför att du ska trivas hos oss, länge!

På Sigma Technology är vi otroligt stolta över att våra medarbetare har rankat oss som Sveriges mest rekommenderade arbetsgivare 2020.

KONTAKT

För mer information kontakta

Mats Rosell,

+46 703002493

[email protected]

Arbetsgivare
Sigma Technology Information AB
Östra Storgatan 3
55321 JÖNKÖPING
Hemsida: sigmatechnology.se
Ansökan
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Product communicator

Arbetsgivare / Ort: Viedoc Technologies AB / Uppsala
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-17
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Teknikinformatör

Språk
Krav
 • Engelska

Om jobbet

Viedoc Technologies is a leading developer of eClinical systems. We believe in the life-changing impact that eClinical innovation can have on lives and strive to lead the leap globally towards the next generation of software for clinical trials.

We are now looking for a Product Communicator to help us generate technical and marketing material about our products and services supporting the clinical research industry and improving human health.

Job description

The role includes planning and delivery of product documentation such as user guides, training and marketing material. You will be a key person in our Documentation team which is part of the Product Management department, and you will work closely with our System Development and Professional Services teams.

What we are looking for

We are looking for a person that would help us develop our business, introducing new ideas and energy. You are a team player who like having a central role, supporting both colleagues and customers. You are a person who can plan your own as well as others work and get things done. You think flexibility and responsibility is something positive. We assume that all required skills and experiences stated below might not be met but should be considered as a starting point for an open discussion.

Requirements

· Minimum of 2 years of relevant work experience

· Excellent written and verbal communication skills in English

· Building reusable document structures

· Self-organized

· Team leader experience

· Agile processes and workflows

· Knowledge of clinical trials

Education

· Academic degree in relevant disciplines or equivalent

Location

Location is Uppsala, Sweden

About the company

Viedoc Technologies develops and markets software solutions for clinical trials and patient registries as SaaS (Software as a Service). The product Viedoc is a modern and future-proof eClinical suite that allows clinical trial sponsors and study sites to easily and securely collect, validate, transmit and analyze clinical study data. Viedoc has been used in more than 3000 clinical studies in 75 countries with more than 100.000 users worldwide. The goal for organizations using Viedoc (mainly Contract Research Organizations (CRO), pharma, biotech, medtech and consumer health) is to produce health products in a more time and cost-efficient manner.

Viedoc Technologies is a privately held company with offices and presence in Sweden (Uppsala), US (Philadelphia), Finland (Turku), Paris (France), Japan (Tokyo) and China (Shanghai). The Uppsala office is the head office from where development and global operations are managed. The Philadelphia, Tokyo and Shanghai offices are focusing on sales and service delivery. Strategic partners for sales and service delivery are based in India, France, and Japan. The company is characterized by an innovative approach, creativity and is striving to evolve the processes for how clinical trials are being conducted.

We want to do our part in contributing to a healthier world with excellence.

If the above resonates with you, apply to this position today by providing us with a CV and a personal letter describing why you are the perfect fit for the job.

Contact Andreas Hedlund, Head of Product Management, for more information: [email protected]​.

Arbetsgivare
Viedoc Technologies AB
Stationsgatan 23
75340 Uppsala
Ansökan
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Teknisk skribent - tåg

Arbetsgivare / Ort: Dokumentera Eu AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 oktober (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Teknikinformatör

Färdigheter
Krav
 • MS Office
 • Teknisk dokumentation
 • XML
 • programmeringsspråk
Meriterande
 • 2D-grafik-Adobe Photoshop
 • 2D-grafik-Adobe Illustrator
 • IT-konsultuppdrag
 • erfarenhet
 • Systemutveckling

Språk
Krav
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Har du teknikintresse, erfarenhet från tåg och som teknisk skribent? Är du noggrann, strukturerad och bra på att samarbeta? Vill du jobba som teknisk skribent i ett konsultföretag med högt i tak och som utvecklas med dina idéer?

Vi söker nu en Teknisk skribent för uppdrag inom tågbranschen. I denna roll arbetar du med att ta fram ny samt förvalta existerande teknisk dokumentation, underhållsdokumentation, ritningar etc för fordonens livscykel. Målgruppen för dokumentationen är de som utför underhåll på fordonen.

Vi söker dig som har erfarenhet av teknisk dokumentation och tåg. Du har en generell teknikkompetens och en teknisk utbildning på minst gymnasienivå. Du har erfarenhet av dokumentationssystem och ritningshantering och även erfarenhet av distribution av information på olika informationsplattformar. Vidare behöver du ha mycket goda kunskaper i MS Office och XML samt gärna erfarenhet av Photoshop och Illustrator.

För att kunna göra ett bra jobb och trivas i denna roll är det viktigt att du är bra på att samarbeta och ta egna initiativ, att du är noggrann, strukturerad och drivande. Mycket god svenska i tal och skrift är ett krav.

Som konsulter är våra kunders dokumentation och information vår kärnverksamhet. Teknisk förståelse och erfarenhet är viktigt likaväl som lyhördhet, social kompetens, nyfikenhet samt ett intresse för kundens behov. Du jobbar med trevliga, positiva och hjälpsamma kollegor i fina lokaler i Stockholmsområdet, vårt eget kontor ligger i Gamla Stan.

Arbetsuppgifter:

 • Skriva och sammanställa dokumentation i nära samverkan med ingenjörer och underhållspersonal.
 • Hantera dokumentationsremisser, såväl internt som gentemot underhållsleverantörer.
 • Publicera dokument.
 • Ritningsförvaltning.
 • Medverka i förbättringsarbete vad gäller dokumentationsfrågor, distribution av dokumentation m m.
 • Medverka i projekt som sakkunnig i dokumentationsfrågor.


Vi söker dig som har:

 • Minst 5 års erfarenhet som teknisk skribent/arbete med teknisk dokumentation i tekniska miljöer.
 • Teknisk utbildning på minst gymnasienivå.
 • Erfarenhet av tåg.
 • Erfarenhet av dokumenthanteringssystem och ritningshantering.
 • Mycket goda kunskaper i MS Office och XML.
 • Mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.
 • Kunskaper i Photoshop och Illustrator (meriterande).
 • Erfarenhet som konsult (meriterande).

Vi söker dig som är:

 • Mycket bra på samarbete och gillar att ha kontakt med många olika människor.
 • Är strukturerad och noggrann.
 • Drivande och bra på att ta egna initiativ.
 • Intresserad av att utvecklas som teknisk skribent och konsult.


Känner igen dig i beskrivningen? Skicka in din ansökan genom att fylla i formuläret nedan. Skriv in ditt personliga brev i avsett fält eller bifoga ett brev tillsammans med ditt cv. Ange att du söker tjänsten "Teknisk skribent - tåg".

Sök redan idag! Har du frågor? Slå en signal till Helene Tosterud Ujueta på 070-710 05 79. Vi rekryterar löpande.

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Dokumentera Eu AB
STORA NYGATAN 5
11127 STOCKHOLM
Hemsida: https://www.dokumentera.se/arbeta-hos-oss/teknisk-skribent-tag/
Ansökan
Ansök senast 1 oktober (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.