Informationsstrateg har samhällsviktiga, intressanta och utvecklande arbetsuppgifter. Informationsstrategen har en strategisk roll med ansvar för samordning av den samlade informationshanteringen och IT-verksamheten - på ett företag, inom en organisation eller på ett lärosäte, som t ex kan vara en gymnasieskola, högskola eller universitet, med fokus på intern verksamhetsutveckling.
Arbetsuppgifter som informationsstrateger vanligtvis har är att ansvara för övergripande informationshantering där bland annat informationssäkerhet och informationsklassning ingår. I tjänsten kan även ingå att samordna, planera och följa upp organisationens samlade IT-verksamhet på en övergripande nivå.
Informationsstrategernas uppgifter är allt som oftast att leda, utveckla och samordna strategisk informationshantering som inkluderar införande och förvaltning av ett strukturerat arbetssätt för informationssäkerhet utifrån gällande föreskrifter, att samordna processer kring prioriterade utvecklingsinsatser på kort och lång sikt, ansvara för att relevanta övergripande metoder och företagsmodeller finns och att dessa är uppdaterade och används, vara ett stöd i implementering av beslutade modeller för förvaltning, projektstyrning, samordna uppföljning och ledningsrapportering, omvärldsbevakning för att kunna förbereda proaktiva insatser inom ovanstående områden.
Det finns också informationsstrateger som jobbar mer externt och med inriktning mot marknadsföring mer än IT-inriktning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning som krävs för att kunna få jobb som informationsstrateg är slutförd högskoleutbildning inom IT eller ekonomi. Det är meriterande att ha utbildning i projektledning och informationssäkerhet.
Gymnasial utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.
Framtidsutsikter
Det finns ett överskott av arbetssökande inom informatörsyrket. Konkurrensen har hårdnat på arbetsmarknaden som helhet och väntas bestå under det kommande året. Även på 5-10 års sikt förväntas antalet som söker arbete som informatör överstiga arbetsgivarnas rekryteringsbehov. Det är med andra ord ganska stor konkurrens om jobben för informatörer.
Personliga egenskaper
Det ställs höga krav på samarbetsförmåga och god kommunikativ förmåga då informationsstrateger har många kontakter inom och utom den egna organisationen/företaget. Som person behöver man vara kreativ, analytisk, snabb, engagerad, förändringsbenägen och stresstålig.
Länktips
- kantarsifo.se - Reklammätningar
- Krisinformation från svenska myndigheter
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
31 liknande yrke(n)
- Akademiker
- Civilekonom
- Datasäkerhetsansvarig
- Digital kommunikatör
- Ekonom
- Facility manager
- GIS-utvecklare
- Hälsoinformatör
- IKT-pedagog
- Informationsarkitekt
- Informationsassistent
- Informationschef
- Informatör
- IT-strateg
- Kommunikationschef
- Kommunikatör
- Kulturinformatör
- Marknadschef
- Marknadsförare
- Marknadskommunikatör
- Multijournalist
- Naturinformatör
- Näringslivsrådgivare
- Organisationsutvecklare
- Pressansvarig
- Säkerhetskoordinator
- Säkerhetsstrateg
- Teknikinformatör
- Telefonkommunikatör
- Trafikinformatör
- Utbildningsinformatör