Säkerhetsstrateg

Säkerhetsstrateg

Som säkerhetsstrateg förväntas du samordna och utveckla organisationens eller företagets arbete mot hot och våld. Du kan behöva samordna företagets eller organisationens utbildningar för personal om hur de ska agera i hot- och våldssituationer, följa upp och beställa sådana utbildningar och handha budget kring dessa utbildningar.

I arbetsuppgifterna ingår ofta även administrativa uppgifter och arbete med visst budgetansvar, utbildning av chefer, ansvara för olika sortens anmälan, uppdatera och arkivera utbildningar i olika läroplattformar, samt sammanställa statistik över hot- och våldshändelser.

Du skall även medverka vid utbildningar i säkerhetsledningssystemet och ansvara för säkerhetshandboken. Du förväntas utveckla utbildningsmetoder och utbildningsmaterial, ansvara för företagets eller organisationens riktlinjer och handlingsplaner avseende hot och våld i arbetsmiljön. Lagbevakning inom området ingår i jobbet. Även i övrigt måste man som säkerhetsstrateg medverka i projekt och andra säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter.

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som gör att man kan lyckas med och trivas i yrkesrollen som säkerhetsstrateg är förmåga och vilja till att lära nytt, möjlighet till att hålla många bollar i luften samtidigt, förmåga till struktur och ordning och reda samt att man är pedagogisk och kan behålla lugnet även i mycket stressiga situationer.

Arbetsplats

Exempel på en arbetsplats för en säkerhetsstrateg är olika myndigheter, t ex Försäkringskassan. En säkerhetsstrateg kan också vara anställd på Säkerhet-, katastrof- och beredskapsenheten inom Landsting.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.