På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Säkerhetspolis

Säkerhetspolis

Om man vill arbeta åt Säkerhetspolisen (vanlig förkortning SÄPO) så måste man utbilda sig till polis först.

Sedan, efter ett antal år i tjänst som polis, kan man söka tjänster inom SÄPO. Det är inte helt lätt att komma in då konkurrensen om tjänster inom SÄPO är hård.

Om man vill arbeta åt FBI är det ungefär samma sak: man behöver bli en "vanlig polis" först men de har många olika varianter av poliser i USA så det är bäst att kolla direkt med FBI om vad som gäller.

Utbildning

En säkerhetspolis är i grunden en polis. Se därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Polis.

Var god se även information om flera yrken: Polis, Säkerhetskoordinator, Säkerhetsstrateg, Säkerhetsskyddstekniker, Privatdetektiv, Väktare, Ordningsvakt, Väktare&soldat, yrken inom Försvarsmakten och Spion.

Visste du att...?
År 2006 fanns det i Sverige ca 18 000 övervakningskameror (som fick tillstånd att sättas upp) och år 2017 har den siffran växt till 33 000 stycken. Det är en ökning i antal övervakningskameror på närmare 80% men ökat antal övervakningskameror har tyvärr liten effekt vad det gäller att förhindra eller minska brottslighet.

Lilla ordboken

Persona non grata - en latinsk fras som syftar på en person som inte är välkommen. I den formella diplomatiska mening, får status som persona non grata appliceras på en diplomat, eller en medlem av den diplomatiska personalen som bryter mot reglerna för det land där hen är på besök. En person som är diplomat har diplomatisk immunitet mot lagarna i landet. Men om personen bryter mot landets lagar, kan hen förklaras persona non grata och utvisas från landet.
MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på.

Länktips

  • un.org - International Mine Awareness Day, 4 april
  • dinsakerhet.se - info från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risker och säkerhet för privatpersoner
  • ffk.se - Frivilliga Flygkåren, FFK, en frivillig försvarsorganisation med medlemmar fördelade över hela Sverige
  • havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften
  • datainspektionen.se/dataskyddsreformen/polis
  • msb.se
  • ssk.se
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.