Arbete som säkerhetspolis är ett varierande jobb som innebär att du behöver vara uppmärksam. Ibland sker snabb tempoväxling efter att du har spanat på en lägenhet i timmar och sedan händer allt på en gång och du måste vara redo att agera direkt. En säkerhetspolis kan vara den gamla damen vid busshållplatsen, målaren i kassakön eller småbarnsmamman med matkasse. Säkerhetspolisens spanare kan vara nästan vem som helst i vardagsbilden.
Att arbeta som säkerhetspolis innebär också att du inte kan berätta om ditt jobb och vad du gör på dagarna för vänner och bekanta. Du kan heller inte dela dina dagliga sysslor i sociala medier och liknande. Du kanske även måste hålla saker hemliga för din närmaste familj.
Är du intresserad av ett spännande och varierande arbete så kan yrket som säkerhetspolis passa dig. Säkerhetspolisen söker både män, kvinnor, äldre och yngre så yrket är öppet för många olika människor.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Om du vill arbeta åt Säkerhetspolisen (SÄPO) så måste du ofta först utbilda dig till polis. Efter ett antal år i tjänst som polis, kan du söka tjänster inom SÄPO.
När Säkerhetspolisen rekryterar så anger de vilka krav på tidigare utbildning du behöver för en viss tjänst.
Ett krav för att jobba inom Säkerhetspolisen är att du är svensk medborgare eftersom alla befattningar är säkerhetsklassade. Det betyder också att du kommer att gå igenom en säkerhetsprövning med registerkontroll och att du måste bli godkänd i den för att få anställning. Säkerhetsprövningen görs i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.
Det finns dock mångas olika yrken inom Säkerhetspolisen och ungefär hälften är polisutbildade. Exempel på andra yrken inom Säkerhetspolisen är till exempel tekniker, IT-specialister, samhällsvetare, jurister, ingenjörer och psykologer.
Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen. Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans.
Efter godkända studier får du "studerande polisexamen". Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Blir du godkänd efter aspirantutbildningen är du behörig att söka anställning som polis.
Polisutbildningen finns i Umeå, Stockholm, Borås, Växjö och Malmö.
Grundläggande behörighet till polisutbildningen finns på flera av gymnasieskolans program.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret