Säkerhetsskyddstekniker

Säkerhetsskyddstekniker

Säkerhetspolisens teknikenhet ansvarar för tekniska system och kompetens för att avslöja och förhindra allvarliga brott.

Säkerhetsskyddsteknikers arbetsuppgifter innehåller främst att planera och genomföra säkerhetsskyddsundersökningar inom SÄPO och mot externa myndigheter, att stödja myndigheten i arbetet med att bedöma tekniska hot, sårbarheter och risker, att i operativa ärenden delta med teknisk kompetens inom myndighetens ansvarsområden samt att utveckla ämnesområdet i metod och utrustning.

Säkerhetsskyddstekniker bidrar till att SÄPO kan bibehålla och utveckla nivån på sitt arbete med säkerhetsskydd för att skapa ett säkert Sverige.

Utbildning

Kompetens som en säkerhetstekniker måste ha:

  • fullgjort gymnasieutbildning
  • arbetat som servicetekniker eller liknande teknisk befattning alternativt god kännedom om Säkerhetspolisens kärnverksamhet
  • god förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och i skrift
  • innehar B-körkort

Det är meriterande om man har erfarenhet om underrättelseverksamhet, vana av att leda uppdrag alternativt vana av förtroendeuppdrag, utbildning inom polisiära teknikområden, exempelvis kriminalteknik.

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som krävs är god förmåga att samarbeta i grupp och upprätthålla kontakter, mycket god förmåga att ta egna initiativ och självständigt driva frågor, att man har en god grundtrygghet och stabilitet, tar ansvar för sitt arbete och är lösningsinriktad, är noggrann, uthållig och har förmåga att prioritera rätt och göra så även under hög arbetsbelastning, är flexibel och har förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet.

Arbetsplats

Säkerhetsskyddstekniker arbetar på SÄPO's teknikenhet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.