Räddningsledare
Spela filmen

Räddningsledare

Sjö- och flygräddningscentralens huvuduppgift är att ta emot larm om inträffade eller befarade olyckor i luften, på land eller till sjöss. Räddningsledarna leder sedan det efterföljande arbetet. Det kan handla om efterforskning, lokalisering, undsättning eller sjuktransporter från fartyg.

När det är fara för människors liv kan båtar och räddningshelikoptrar larmas ut och ledas för att undsätta nödställda. Räddningsledaren måste alltid vara beredd på oväntade, plötsliga och allvarliga situationer. Du samordnar och instruerar räddningsenheterna under räddningsinsatsen.

Utbildning

För att bli räddningsledare på Sjöfartsverket är du antingen nautiker eller har en flygbakgrund. Du kan exempelvis ha varit sjökapten, flygledare, flygstridsledare eller pilot.

På Sjöfartsverket anställs du först som visstidsanställd räddningsledare under utbildning. När du efter 1,5 år har klarat utbildningen blir du anställd som tillsvidareanställd räddningsledare.

Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till räddningstjänsten (bland annat brandmän) och man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom räddningstjänsten. 

Framtidsutsikter

Så länge Sverige har sjö- och flygtrafik kommer vi även behöva sjö- och flygräddning.

Personliga egenskaper

I detta arbete är det viktigt att vara stabil och att kunna behålla lugnet i pressade situationer.

Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.