Larmoperatör
Spela filmen

Larmoperatör

Larmoperatörer måste vara beredda på oväntade, plötsliga och allvarliga situationer. Som larmoperatör måste man snabbt kunna få en bild av vad som hänt vid en olycka eller en brand.

Som larmoperatör är din viktigaste uppgift att snabbt och korrekt förmedla information mellan berörda parter. Det kan handla om att förmedla larm till polis och/eller räddningstjänst, fördela uppdrag till väktare på fältet, ta emot felanmälan från kunder mm.

Oavsett ärende så är det larmoperatörer som är första kontakten, det är därför mycket viktigt att larmoperatören kan prioritera efter behov och ta snabba beslut.

Larmoperatörer behöver ha stor insikt inom bevakningsbranschen och lära sig något nytt varje dag, ingen dag är den andra lik.

Utbildning

Både SOS-operatörer och larmoperatörer utbildas internt av arbetsgivaren.

Innan anställning får man genomgå tester i snabbhet, stresstålighet, problemlösning och simultankapacitet, förmåga att göra flera saker samtidigt. En stor merit är att man gått väktarutbildning.

Meriterande när man söker anställning som larmoperatör är bl a tidigare erfarenhet från branschen, bred livserfarenhet och erfarenhet av servicearbete.

Krav som ofta ställs för att få anställning är bl a att man har gymnasiekompetens, att man inte förekommer i belastningsregistret, att man kan flytande svenska i tal och skrift samt goda kunskaper i engelska, är psykiskt stabil person men god hälsa i övrigt mm.

Arbetsplats

Skiftarbete är vanligt förekommande. Larmoperatörer arbetar ofta i verksamheter som bedrivs dygnet runt årets alla dagar vilket medför att arbetet innefattar tjänstgöring på de så kallade "obekväma arbetstider" som kvällar, helger och storhelger.

Arbete som larmoperatör kräver att man kan hantera stressiga situationer och trivs med att arbeta i grupp.

Ganska höga krav ställs på larmoperatörer vad det gäller att ge god service och proffsigt bemötande. 

Visste du att...?

... SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %.
Källa: smslivraddare.se.

Så här gör du HLR!

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    21 Lediga jobb som larmoperatör

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.