Ormsanerare
Spela filmen

Ormsanerare

Det finns tre arter av ormar i Sverige: huggorm, snok och hasselsnok, men bara huggormen är giftig. Huggormen är ofta ljus i grundfärgen med ett mörkt sicksack-mönster längs ryggen, men kan också vara svart. Huggormen är liksom övriga ormar fridlyst, men om den påträffas på tomtmark får den infångas och flyttas.

Yrkesgruppen Ormsanerare är liten och ofta också - för allmänheten - ganska okänd.

I Sverige arbetar ormsanerare huvudsakligen med huggormssanering, men ibland även med snoksanering. Som ormsanerare flyttar man ormen från en plats till en annan, t.ex från en villatomt eller förskolegård - några kilometer in i skogen. Ormsanerare kan även rycka in när en orm rymmer från sin ägare.

Ormsanerare måste arbeta med hänsyn till kundernas och egen säkerhet men även med hänsyn till Djurskyddslagen. Ormar fångas vanligtvis levande in med en krok, tång eller påse och släpps ut på en annan plats.

Utbildning

Det finns ganska få yrkesutövare och någon utbildning till Ormsanerare finns ännu inte. Verksamma ormsanerare är självlärda, som skaffat sig kunskap och erfarenhet på egen hand eller har de gått utbildningar i t.ex Australien eller  Nordamerika.

Arbetsplats

Ormsanerare är egenföretagare och deras kunder är huvudsakligen privata personer, som villaägare som upplever problem med ormar på sina tomt, men även offentliga verksamheter som t.ex förskolor.

En ormsanerares arbete

Här kan du läsa mer om hur Thomas Thunmark beskriver sin verksamhet som Ormsanerare.

Visste du att...?

... det är en myt att rå lök skrämmer bort ormar. Det fungera inte att skrämma bort ormar med lukten av lök eller med löksaften.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  187 Lediga jobb som ormsanerare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.