På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ormsanerare
Spela filmen

Ormsanerare

Det finns tre arter av ormar i Sverige: huggorm, snok och hasselsnok, bara huggormen är giftig. Huggormen är ofta ljus i grundfärgen med ett mörkt sicksack-mönster längs ryggen, men kan också vara svart. Huggormen är liksom övriga ormar fridlyst, men om den påträffas på tomtmark får den infångas och flyttas.

Yrkesgruppen Ormsanerare är liten och ofta också - för allmänheten - ganska okänd.

I Sverige arbetar ormsanerare huvudsakligen med huggormssanering med även i vissa fall även med snoksanering. Som ormsanerare flyttar man ormen från en plats till en annan, t.ex från en villatomt eller förskolegård - några kilometer in i skogen. Ormsanerare kan även rycka in när en orm rymmer från sin ägare.

Ormsanerare måste arbeta med hänsyn till kundernas och egen säkerhet men även med hänsyn till Djurskyddslagen. Ormar fångas vanligtvis levande in (med en krok, tång eller påse) och släpps ut på en annan plats. Om det av någon anledning inte är möjligt att fånga ormen och någon annan lämplig lösning inte finns, bara i det fallet får ormen dödas. 

Ormsanerare är egna företagare och deras kunder är huvudsakligen privata personer (villaägare som upplever problem med ormar på sina tomt: små hundar och små barn kan råka mycket illa ut och t o m avlida om de blir ormbitna) men även offentliga verksamheter som t.ex förskolor.

Här kan du läsa mer om hur Thomas Thunmark beskriver sin verksamhet som Ormsanerare på det egna företaget - ThunmarksHuggormssanering.

Utbildning

Det finns ganska få yrkesutövare och utbildning till Ormsanerare har ännu inte kommit till stånd. De numera verksamma ormsanerare är autodidakter (självlärda) som skaffade sig kunskap och erfarenhet på egen hand eller har de gått utbildnignar utomlands, exempelvis i Australien eller i Nordamerika. 

I Sverige kan man gå en kurs i säkerhet och hantering av giftormar (som finns för att få ett ägarcertifikat). Mycket går att läsa sig till på egen hand, t.ex genom att söka inrformation på internet, men själva handlaget med ormar kan man bara lära dig i praktiken. För att få lära sig det måste man gå utbildning utomlands eller gå i lära (som vuxenlärling) hos en verksam Ormsanerare.

Visste du att...?

  • Det är en myt att rå lök skrämmer bort ormar. Därför lägger folk rå lök, ofta gul lök, skuren i bitar, i ett rum där de sett att ormen tog sig in eller i sin trädgård, men det är just en myt, dvs det fungera inte att skrämma bort ormar med lukten av lök eller med löksaften.
  • Det finns en huggormsstängsel i Smugehuk (i Södra Skåne), som är 190 meter lång och 30 cm hög och 30 cm bred/djup. Källa: svt.se/nyheter/lokalt/skane/unikt-huggorms-stangsel-byggs-i-smygehuk

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.