På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Reptilskötare

Reptilskötare

Är du fascinerad av kräldjuren? Då är kanske yrket reptilskötare helt rätt för dig.

Reptilskötare gör rent hos sköldpaddor och ödlor, matar en stäppvaran med levande larver och utfodrar en dvärgkrokodil, en leopardgeckon och en kungsboa.

Reptilskötare är en sort Djurskötare eller Djurvårdare som har genom eget intresse och många ggr - självstudier samt praktisk erfarenhet av att ta hand om kräldjuren (reptiler) - blir experter på att ta hand om just reptiler.

Utbildning

Grundläggande utbildning, som passar för att bygga vidare på, finns på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur - inom gymnasieskolan. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Passande eftergymnasiala utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskola men oftast är det påbyggnadsutbildning som för behörighet kräver examen från Naturbuksprogrammet  men ibland kan man för behörighet till en yrkeshögskoleutbildning inom djurvård ersätta examen från Naturbruksprogrammet med gymnasieexamen från ett annat program + flerårig erfarenhet av att arbeta med djur. Det är de ansvariga på en yrkeshögskoleutbiIdning som "sätter" behörighetskraven. OBS! yrkeshögskola kan göra undantag och ta in obehöriga.

Visste du att...?

  • Det är en myt att rå lök skrämmer bort ormar. Pga den myten förekommer det att folk som vill skrämma bort ovälkomna "ormbesök" sprider rå lök, ofta gul lök, skuren i bitar, i ett rum där de sett att ormen tog sig in eller i trädgården, eller om de vill förebygga att ormar tar sig in, men det är just en myt, dvs det fungera inte att skrämma bort ormar med lukten av lök eller med hjälp av löksaften.
  • Världenst snabbaste orm heter svarta mamba (en sort giftsnok som bor i södra Afrika). Svarta mamban är en av de 10 mest giftiga ormar i världen; den kan uppnå hastighet på upp till 20 km/timme när den flyr.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.